Диалог с биопроизводителите има и винаги е имало. Случва се

...
Диалог с биопроизводителите има и винаги е имало. Случва се
Коментари Харесай

Министър Порожанов: Диалог с биопроизводителите има

„ Диалог с биопроизводителите има и постоянно е имало. Случва се постоянно да ми благодарят, само че и да се сърдят. Когато има нарушавания и те са открити аз не мога да си затворя очите “, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. В случая с „ Кю сертификейшън “ има отвод от издаване на ново позволение на контролираща компания, която би трябвало да следи биопроизводителите. „ Ние не сме отнемали разрешителните. Те не бяха удължени поради грешки в изискуемата документи “, безапелационен бе Порожанов. Той изрази мнение, че е малко необичайно следените да пазят контролиращия.

Министърът разясни, че контролиращите лица са били 17 на брой, като един от тях се е отказал самичък през предходната година. На петима през последните месеци са изтекли годишните разрешителни. Трима от тях са получили удължение с 6 месеца, а на две от контролиращите лица, измежду които е и „ Кю сертификейшън ”, е предписан отвод. „ Окончателно бяха открити 18 неотстранени несъответствия. Намерили сме учредения с цел да не пресираме производителите и да не прекъсваме биологичния ангажимент, да показват контракт до 30 април “, сподели още той. Според министър Порожанов, всеки има право да избере с кой да подписа контракт, а въпросната компания има право след шест месеца, в случай че е изрядна, да получи позволение за опериране.

„ Контролът, който правим е, с цел да подсигуряваме високо качество при биохраните “, сподели още той. Към момента България няма спрени средства за биологично произвеждане по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година Още по време на първите приеми по мярката за биологично произвеждане през 2015 година и 2016 година, която е с бюджет от 300 млн. лв., той е бил надхвърлен с над 50 млн. лв.. „ Имаше претенции още веднъж да се отворят добави приеми. Причината за това е, че броят на биопроизводителите нарастна доста. Към момента общият им брой е към 6500, а тези които декларират заплащания са близо 4000 “, сподели министърът на земеделието.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР