Диагноза COVID-19 или сезонен грип може да бъде поставена единствено

...
Диагноза COVID-19 или сезонен грип може да бъде поставена единствено
Коментари Харесай

COVID-19 или сезонен грип - как да ги различим?

Диагноза COVID-19 или сезонен грип може да бъде сложена само след лабораторно проучване, припомнят от Министерството на здравеопазването (МЗ). Симптомите на COVID-19 са сходни с тези на други респираторни инфекции, в това число тези на настинката и сезонния грип, напомнят от Министерство на здравеопазването. За да знаем от какво боледуваме и вярно ли е лекуването ни, диагнозата не може да бъде сложена само въз основа на признаците. По тази причина е значимо при подозрение за зараза с ковид SARS-CoV-2 или грип да бъде направено лабораторно проучване.

С оглед навлизането в есенно-зимния сезон и увеличението на броя на инфектираните с разнообразни респираторни вируси е значимо да знаем, че настинката, сезонният грип и COVID-19 са породени от разнообразни вируси, показват от Министерство на здравеопазването. Най-честите причинители на простуда са риновирусите, само че също по този начин и други вируси като аденовируси, парагрипни вируси и други Сезонният грип се предизвиква от грипни вируси вид А и вид В, а COVID-19 - от ковид SARS-CoV-2. Заразяването и при трите болести става по въздушно-капков път. 

Признаците на „ елементарната простуда “ са главно: запушен нос, хрема, кашлица, дращене в гърлото, изнемощялост и главоболие. Също по този начин може да се появи и лека температура. Обикновено недоволствата отшумяват в границите на два - пет дни.

Сезонният грип се характеризира с неочаквана поява на недоволства, в това число висока температура, суха кашлица и болки в гърлото, доста постоянно съпроводени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите, болки в очите. Усещането е за тежко боледуване и изнемощялост. Най-честото затруднение е пневмонията. В редки случаи може да се стигне до инфектиране на мозъка и/или на сърдечния мускул.

Най-често срещаните признаци на COVID-19 са: кашлица, болки в гърлото, болки в крайниците, обща уязвимост, нараснала температура и главоболие. Възможни са и други признаци на болестта като гадене, конюнктивит, отичане на лимфните възли и унесеност, загуба на подушване. Инфекцията може да протече безсимптомно, само че също по този начин може да засегне белите дробове и други системи. Възможни са разнообразни затруднения и тежки възпалителни реакции. Дългосрочните последствия за здравето могат да се проявят седмици и даже месеци след COVID-19.

Особено уязвими при заразяване както със сезонния грип, по този начин и с ковид, са възрастните хора и хората с хронични болести. При тях рискът от тежко боледуване е доста по-висок и затова е значимо да се защитят, ваксинирайки се против сезонен грип и COVID-19. Ваксините против грип и против COVID-19 могат да бъдат приложени по едно и също време, като не се слагат в една и съща ръка, показват от Министерство на здравеопазването. 

По отношение на имунизацията против COVID-19 за първична имунизация в страната се ползват истинските иРНК ваксини Comirnaty и Spikevax, и векторната ваксина JCOVDEN. Като бустерни дози се ползват само приспособените иРНК ваксини:

Comirnaty Original/Omicron BA.1;
Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1;
Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.
Бустерна доза с приспособена иРНК ваксина могат да получат всички искащи да се ваксинират жители, навършили 12 година със приключен имунизационен курс или с сложена бустерна доза с истинска иРНК ваксина (първи или втори бустер) преди повече от три месеца.

По отношение на имунизацията против сезонния грип, жителите, навършил 65 години, могат да получат гратис грипна ваксина при своя общопрактикуващ доктор. В България са доставени 190 хиляди ваксини, чието систематизиране към персоналните лекари се чака да завърши в границите на актуалната седмица. 

Ваксините против COVID-19 и против сезонния грип защищават от тежко боледуване, следващи затруднения за здравето и летален край.

За последното денонощие у нас новите случаи на COVID-19 са 1414, демонстрират данните на Единния информативен портал. Починали са 11 пациенти с доказана коронавирусна зараза. Активните случаи все още са 11 475.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР