Диабетно болните в Русия са изправени пред проблеми при закупуването

...
Диабетно болните в Русия са изправени пред проблеми при закупуването
Коментари Харесай

Инсулинът изчезва от аптеките в цяла Русия

Диабетно болните в Русия са изправени пред проблеми при закупуването на инсулин, който обичайно се обезпечава от задгранични производители. Оплакванията от неналичието на инсулин, инжекции от които се употребяват за намаление на равнищата на захарта, идват от цяла Русия - от Москва до Далечния изток.
 
" Преди по рафтовете имаше доста медикаменти, само че в този момент те са съвсем празни ", споделя пред The Moscow Times жителка на столицата, която страда от диабет. Според нея закупуването на инсулин, което преди този момент не е било мъчно, се трансформира в пътувания от аптека до аптека, някои от които ви разрешават да " резервирате " лекарството единствено за 30 минути.
 
В същото време лекарите понижават периода за деяние на рецептите, базирайки се на дефицит на лекарството, оплаква се московчанин: " Обикновено ми го предписваха за 3 месеца едновременно. И тук дават рецепта единствено за един месец ".
 
Проблеми с диабетици, които съгласно Министерството на здравеопазването наброяват повече от 10 милиона в Русия, започнаха да пораждат предходната година. По данни на RNC Pharma през януари-септември 2023 година аптеките са продали най-ниското количество инсулин от 5 години насам - 11,8 милиона опаковки, а спрямо 2022 година размерите на продажбите са намалели с 8%.
 
 Руска аптека Руска аптека Източник: Blitz.plus
Жителите на територията Алтай всеобщо се оплакват от неналичието на инсулин. " Отивам в аптеката и ми споделят, че няма инсулин ", споделя пред уеб страницата NGS22.ru Елена от Барнаул (тя помоли да не се разкрива фамилното й име). Жителите на Челябинска област, Трансбайкалска територия и Ленинградска област всеобщо се оплакват от неналичието на инсулин.
 
Според Анна Вавилина, жителка на Чита, чиито деца страдат от диабет, " късият " инсулин " не се предлага в нито една аптека ". " Не можете да го поръчате. Просто го няма ", споделя Вавилина.
 
" Произвежда се в Дания и в действителност по тази причина ни споделиха, че заради обстановката в страната е доста мъчно да го получим ", разяснява тя. Почти две трети от съветския инсулин се внася: френската Sanofi обезпечава 35% от пазара, а датската Novo Nordisk обезпечава още 33%.
 
Но вносните медикаменти изчезват от аптеките: през 2023 година асортиментът е намалял с 1,3 хиляди позиции, съгласно DSM Group. Но на фона на войната и глобите, разноските за правене на бизнес в Русия за задгранични компании са се нараснали доста, основно заради повишението на разноските за логистика, сподели по-рано Николай Беспалов, шеф по развиването на RNC Pharma.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР