Диабетиците в България за пореден път са изправени пред проблеми

...
Диабетиците в България за пореден път са изправени пред проблеми
Коментари Харесай

Николай Костов: Дефицитът на инсулин е изкуствен и контролиран

Диабетиците в България за следващ път са изправени пред проблеми в лекуването си поради. Това наложи възбраната за експорт на медикамента да бъде удължена и през месец март. 

Според ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов  това е следен, неестествен недостиг . По думите му удължаването с месец за месец ще принуди вносителите тези 95% от инсулините да отидат в търговците на едро и ще им изтекат периодите.

Пред „ Bulgaria ON AIR “ той съобщи още, че сега има огромни количества от някои инсулини за 3-месечни наличия, които най-вероятно са събирани през интервала на възбраната. По думите му за значими за снабдяването с лекарството са три детайла –  складът на вносителя, складът на търговеца на едро и аптеките .

„ В момента 95% от всички инсулини се намират в склада на вносителя. Това не е обикновено. Само 5% се намират в складовете на главните търговци на едро. Със 100-300 опаковки 3300 аптеки няма по какъв начин да бъдат задоволени. На всяка десета аптека има по една опаковка, което отразява действителното състояние на пазара “.

Той предвижда, че когато възбраната за експорт въпреки всичко падне, те ще отидат в съответен търговец на едро и ще бъдат продадени в чужбина.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР