Диабетици се налага да си купуват инсулин от социалните мрежи,

...
Диабетици се налага да си купуват инсулин от социалните мрежи,
Коментари Харесай

Застрашени ли са диабетиците? Изнасяме инсулин, но нямаме наличности

Диабетици се постанова да си купуват инсулин от обществените мрежи, а не от аптеките. Причината - медикаментът е привършен в комерсиалната мрежа.

" Този проблем не е занапред, към този момент повече от година. В момента липсват 4 типа инсулин, липсват и перорални антидиабетни медикаменти, както и Ozempic. С една дума - диабетиците имат огромни проблеми от много време насам. Министерството също регистрира тези проблеми, беше основан и експертен съвет, който да прегледа тези дефицити ", сподели ръководителят на Асоциацията на аптеките Николай Костов в студиото на " България заран ".

Той добави, че се потегля в посока смяната на системата, която управлява наличностите в България и да се издават забранителни описи за експорт, когато те са недостиг.

" Без инсулин няма живот, неприемливо е 100 години след откриването на инсулина, в България да има недостиг на инсулин и отивайки в аптеката - пациентът да получи отговор, че се чака доставка. Заместването с различен вид инсулин става след консултация с доктор, следва легализация на протокол, стартира лекуване, това лишава време. Трябва да се следи по какъв начин новият инсулин въздейства върху пациента, като не е несъмнено, че едно към едно ще се получи същият резултат ", разяснява ръководителят на Българската асоциация " Диабет " Мая Викторова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И показа, че в обществените мрежи има хора, които даже подаряват инсулин.

" Тази процедура колкото е потребна, толкоз е рискова, тъй като инсулинът би трябвало да се съхранява при избрани условия. Това преместване с куриери или по различен метод - не е най-хубавото нещо ", безапелационна е тя.

Според Костов няма по какъв начин да има презапасяване с инсулин.

" За страдание, няма доставки. Инсулинът и някои от пероралните антидиабетни лекарства попадат в листата с изнесените медикаменти. Той е публично оповестен преди 2 месеца, източникът е Изпълнителната организация по медикаментите. Ясно е, че тези инсулини, които липсват, се изнасят ", разясни той.

На 9 ноември в писмо Министерството на здравеопазването споделя, че имат един единствен сигнал за изчезналия инсулин и " че няма проблем ".

" Не всички инсулини са взаимнозаменяеми, даже на пръв взор да наподобяват със сходно деяние. Те имат друго деяние при другите хора. Доста е комплициран този развой. И казусът не е в отслабването с Оземпик, тъй като той също се изнася. Ние получаваме по 1-2 опаковки на 10 дни, което е извънредно незадоволително. Но това не е инсулин ", добави Костов.

Мая Викторова прикани да се вземат всички ограничения, с цел да има задоволително количества инсулин за пациентите в България: " За страдание, диабетът върви с други съпътстващи болести. В годините развива спомагателни затруднения, в случай че няма добър надзор. "

По думите на Костов сега у нас липсват близо 300 медикаменти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР