Диабетикът трябва да води пълноценен начин на живот. Нуждата от

...
Диабетикът трябва да води пълноценен начин на живот. Нуждата от
Коментари Харесай

Наръчник на диабетика – съвети при пътуване и почивка


Диабетикът би трябвало да води пълностоен метод на живот. Нуждата от придържане към избран хранителен и двигателен режим, приемът на таблетки, инжектирането на инсулин не трябва да се трансформират в ограничавания на свободата Ви!

При положително плануване, организация и предварителна подготовка на пътуването Ви ще се понижи оптимално риска от това да забравите нещо или да се окажете неопитен да посрещенете някое неблагополучие.

Първата Ви грижа е да си подсигурите задоволително количество инсулин или таблетки от одобрявания от Вас медикамент за цялото време на пътуването. Не разчитайте, че там където отивате, ще можете да намерите одобряваното от Вас лекарство. Смяната на един тип инсулин/медикамент с различен може да се отрази неподходящо на Вашия надзор на диабета, а пропускането на банкет от предписаната скица на лекуване е немислимо!

Диабетиците на инсулинолечение би трябвало да са добре осведомени по какъв начин да съхраняват флаконите инсулин. Неотворените опаковки инсулин се държат в ледник на 2-8о

С. Ако нямате ледник можете да ги съхранявате на стайна температура (под 30о

С) до 1 месец, като внимавате да не е изложен на директни слънчеви лъчи или да не се намира в нагревателен апарат.

Инсулинът, който употребявате, съхранявайте на стайна температура под 30о

С, надалеч от директна слънчева светлина или покрай източник на топлота, да не се държи също

в ледник или фризер.

Излагането на флаконите на инсулините на висока температура или на директна слънчева светлина може да ги промени. Винаги проверявайте инсулина преди да го инжектирате!

Повечето инсулини, като се изключи човешките интермедиерни и авансово смесените инсулини, са постоянно транспарантни. Под въздействие на топлината те могат да станат мътни, да изгубят интензивността си и тогава не би трябвало да се употребяват! Интермедиерно настоящите човешки инсулини и микстурите са мътни и преди приложимост би трябвало да се разклатят до приемане на еднороден разтвор. Ако той не се получи и са налице по-едри неразтворени частици, не би трябвало да се употребява.

За хората приемащи доста лекарства са комфортни особено основаните за това кутии или шишета, в които авансово се приготвят таблетките за съответния банкет. Имайте поради, че предварителното изваждането на таблетката от защитно фолио би могло да промени нейните фармакокинетични свойства – време на резорбция, асимилиране, резултати и други Съветът ми е да не отделяте таблетката от фолиото, а да я изрязвате и дружно с него да я поставяте в съответната кутия.

Почивка на море

Почивката на море е обвързвана с приятни чувства за съвсем всеки един от нас. Трябва да знаете обаче, че горещият въздух, топлият пясък и вода, както и мощните слънчеви лъчи може да доведат до известни неприятности.

Не се излагайте дълготрайно време на директна слънчева светлина! Използвайте слънцезащитни кремове с висок фактор, с цел да се предпазите от изгаряне. Носете постоянно слънчеви очила и шапка, и избягвайте най-горещите часови диапазони, с цел да се предпазите от топлинен или безоблачен удар!

Диабетиците с полиневропатия и изключително с тези с анамнеза за диабетна рана на ходилото в предишното или сега не би трябвало да вървят боси на пясъка! Намалената сензитивност на ходилата Ви може да бъде причина да не усетите убождане от предмет или изгаряне от горещия пясък.

Приемайте задоволително количества течности (поне 2 литра), тъй като през лятото губите повече вода и има риск да се обезводните!
Не забравяйте, че когато кожата е добре затоплена, инжектираният инсулин се усвоява по-бързо и това постанова по-често проучване на кръвната захар.
Свързани публикации.. Хипогликемия – по какъв начин да се оправяме с нея? 0 Наръчник на диабетика: 11 правила за грижа за краката 0 Наръчник на диабетика – при положение на зараза 0

Почивка в планина

През лятото, знайте че в планината слънцето също е много мощно и елементарно се получават изгаряния. Винаги нанасяйте грижливо слънцезащитен крем по откритите елементи на тялото, носете слънчеви очила и шапка!

През зимата бъдете добре облечени, носете ръкавици и топли вълнени чорапи! Изборът на комфортни обувки е постоянно наложителен, с цел да се предпазите от неусетни пострадвания на ходилата.

Не допускайте инсулинът да замръзне! Тогава той изгубва интензивността си. Проверявайте го преди инжектиране и в случай че забележите смяна в цвета или бистротата, не го използвайте!

През отмора на планина или море рискът от хипогликемия постоянно е налице! Знайте, че при възприятие на разтърсване, изпотяване и сърцетуптене евентуално кръвната Ви захар е ниска! При опция я измерете и вземете неотложно 15 грама захар!
(4323)
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР