Диабетът е хронично заболяване, което в наши дни е с

...
Диабетът е хронично заболяване, което в наши дни е с
Коментари Харесай

В Световния ден на диабета: Все още има недостиг на инсулин на някои места, въпреки забраната за износ

Диабетът е хронично заболяване, което в наши дни е с мащабите на зараза – от него страдат над 360 милиона души по света. По данни на Министерството на здравеопазването с диабет са към половин милион българи, от тях 40% не знаят за това. В Световния ден за битка с това заболяване ще се правят безвъзмездни проучвания в 12 лечебни заведения в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Владимир Бишков, който е татко на дете е с диабет, описа в ефира на „ Добро утро, Европа “, че към момента има липса на инсулин и в групи в обществените мрежи потребителите си предават информация къде биха могли да намерят медикамента.

Забраната за експорт на инсулин ще завърши след два месеца и мъжът се безпокои, че това още веднъж ще докара до дефицит за българските пациенти, които се нуждаят от него.
Моето мнение е, че Законът би трябвало да се промени генерално и препарати като инсулина, които са животоспасяващи и не са заменяеми, да бъдат обезпечени 100% за пациентите в България.
Владимир Бишков, татко на дете е с диабет

Той описа, че набира инсулин за детето си от квартална аптека, само че доста постоянно разчита на това фармацевтите да са благосклонни. Често се случва и авансово да заявяваме количеството и датата, когато медикаментът ще ни бъде нужен, сподели още Владимир Бишков.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР