Диабетът е едно от най-коварните и разпространени заболявания. Той се

...
Диабетът е едно от най-коварните и разпространени заболявания. Той се
Коментари Харесай

Чаша какао гони диабета

Диабетът е едно от най-коварните и публикувани болести. Той се дели най-общо на вид 1 и вид 2, само че в основата им стои общ проблем в организма – нарасналата кръвна захар.

B нaчaлнитe cтaдии нa това заболяване нормално няма никакви признаци и в множеството случаи то се открива напълно инцидентно, когато пациентът дава кръв за проучване на равнищата на кръвната захар.

В по-късен стадий когато нивaтa нa глюкoзaтa в кpъвтa пpeвишaвa c мнoгo нopмaтa, неутолимата жадност първа издава диабета. Заедно с нея се появяват и признаци като постоянно уриниране, внезапно напълняване или намаляване, нараснала отмалялост и други За благополучие обаче диабетът може елементарно да бъде повлиян от верен метод на живот. Целесъобразното хранене и достатъчната физическа интензивност понижават рискът от това заболяване с 50%.

В студените месеци няма нищо по-хубаво от това да изпием чаша парещ шоколад на балкона, увити в меко одеяло. Оказва се обаче, че с изключение на прелестно, това е и доста потребно. Група американски учени са открили, че чаша топъл шоколад дневно защищава от диабет. Причината – черният шоколад е богат на флаваноли, които усъвършенстват кръвообращението, като уголемяват кръвоносните съдове.

Какаото на прахуляк пък понижава с към 1/3 количеството нездравословни мазнини, които се отсрочват в черния дроб, наречени триглицериди. За задачите на проучването мишки били хранени с човешкия еквивалент на 10 супени лъжици какао на прахуляк, което се равнява на към четири-пет чаши горещо какао, в продължение на 10 седмици. Ефектът – редица знаци за инфектиране, което предизвиква диабет от втори вид, като провокира инсулинова устойчивост, били доста по-ниски в края на изследването.

Освен какаото, кафето също понижава риска от развиването на диабет. При траяло 18 години проучване в Харвард е открито, че при сериозните пиячи на кафе – тези с повече от 6 питиета на ден, вероятността от развиване на диабет е сред 29% и 54% по-ниска, в сравнение с другите.

Ободряващите питиета обаче надалеч не са единственото нещо, което може да ни защищити от болестта. Всъщност от голямо значение за това е нашето меню. Така да вземем за пример извънредно потребно би било, в случай че закусваме с ябълка.

Пектинът в този плод обезпечава на организма галактуронова киселина, която понижава потребностите от инсулин и даже може да помогне в лекуването на диабета. Към ябълката можете да добавите и малко бадеми. Тези вкусни ядки усъвършенстват чувствителността към инсулина и намаляват количеството холестерол при хората с преддиабет.

За обяд пък е добре да си похапнете кисела салата. Установено е, че приемането на 2 лъжици оцет преди главното хранене смъква внезапно равнището на кръвната захар в следствие. Друг вид за обяд са броколите, които оказват помощ за понижаване риска от появяването на диабет и за контролиране на кръвната захар при диабетиците, написа " Телеграф ".

Като цяло в менюто ви би трябвало да участват повече плодове и зеленчуци и доста малко сол. Избирайте ястия с печено или приготвено на грил месо – пилешко, риба, морски блага. Хапвайте картофи и юфка, пийте доста вода и спрете газираното
Свързани вести Три ранни признака за диабет, които не трябва да пренебрегвате Ицо е страховит! Вижте по какъв начин окуражи деца с диабет ВИДЕО 3 признака, че може да сте пипнали диабет
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР