Дезинформацията се разпространява по-бързо от истината в социалните мрежи. Това

...
Дезинформацията се разпространява по-бързо от истината в социалните мрежи. Това
Коментари Харесай

Бил Гейтс: В социалните мрежи фактите пътуват по-бавно от лъжите

Дезинформацията се популяризира по-бързо от истината в обществените мрежи. Това съобщи пред Си Ен Би Си създателят на Microsoft Бил Гейтс.

„ Когато давате опция на хората да поддържат връзка, би трябвало да приемете обстоятелството, че някои лъжи, които са доста провокативни, се популяризират по-бързо от истината. Постоянно виждаме това с имунизациите “, разяснява Гейтс, като добави, че това прави сложна работата на компании като Фейсбук и Twitter, които би трябвало да реализират баланс сред отбраната на свободата на словото и премахването на подправени вести.

„ Трудно е да се каже доколко тези медийни компании виждат какво се споделя в техните платформи и до каква степен могат да отстраняват безусловно погрешните изказвания или да забавят разпространяването им “, споделя създателят на Microsoft.

По думите му този развой е комплициран от решението на Фейсбук от 2019 година да криптира известията, изпратени посредством WhatsApp.

„ Те даже не виждат някои от известията на тяхната платформа, поради криптирането на WhatsApp. За да избегнат носенето на отговорност, те съзнателно са създали платформите си непрозрачни. Така че когато става въпрос за тематики, с които те не желаят да бъдат свързвани, като да вземем за пример антивакс или детска порнография, те са създали всички по силите си, с цел да нямат способността да се намесят. “, споделя Гейтс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР