Дезинформацията е системен проблем у нас. Той се наблюдава в

...
Дезинформацията е системен проблем у нас. Той се наблюдава в
Коментари Харесай

Министър Божанов: ЕК ще може да се намесва в алгоритъма на социалните мрежи при дезинформация

Дезинформацията е систематичен проблем у нас. Той се следи в източноевропейските страни, които дизпропорционално биват засегати от дезинформационни акции, които най-вероятоно имат посока на генезис Кремъл. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " министърът на електронното ръководство Божидар Божанов.

Причините за растежа на дезинформация съгласно него са доста - по-малките пазари, това, че езиците ни се приказват от по-малко хора, надлежно езиковите модели, които Facebook построява са по-малко пригодени за нашите езици.

Един от главните проблеми е, че Facebook не дава нито на страните членки, нито на Европейска комисия задоволително данни с цел да се създадат изводи - като разбивки по страни на брой разрушени профили, за брой изтрити профили, за засечено координирано неавтентично държание.

Божанов съобщи, че еврокомисарите са обсъждали въвеждането след няколко месеца на Акт за цифрови услуги, който ще постанова на обществените мрежи да дават данни, с цел да се види казусът и по какъв начин може да се работи. Ще се изисква вътрешна информация от обществените мрежи и те са длъжни да ги дават.

Алгоритмите им, които предлагат наличие, са поради съответни съзнателни решения на фирмите, сподели Божанов. Ролята на Европейска комисия като наднационален орган, който има задоволително огромно въздействие, е употребявайки Акта за цифрови услуги, да ограничи избрани отрицателни въздействия на този логаритъм.

При определяне на систематичен риск, като дезиноформация, Европейска комисия може да се намеси и да каже на Facebook каква би трябвало да бъде методиката, с цел да бъдат изключени тролове, които координирано разгласяват дадена вест и по този начин излъгват логаритъма, че това е нещо доста забавно и то би трябвало да бъде поставено на първа страница.

Министър Божанов сподели още, че с въпросния акт може да изискват да се удостовери дали дадени профили са същински хора или тролове.

По отношение на хакерските атаки Божанов съобщи, че в Европа има растеж на хакерските офанзиви. У нас риск постоянно има, само че се взимат ограничения за отбрана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР