Дезинформация, фалшиви новини, кибератаки, атаки срещу критична инфраструктура - това

...
Дезинформация, фалшиви новини, кибератаки, атаки срещу критична инфраструктура - това
Коментари Харесай

Как във Финландия се борят с хибридните заплахи?

Дезинформация, подправени вести, хакерски атаки, офанзиви против сериозна инфраструктура - това са образци за хибридни закани. С последната от тях се сблъска Финландия по-рано този месец, когато след външна интервенция породи неочаквана щета на газопровод и телекомуникационен кабел.

В Хелзинки е основан европейски център, част от който към този момент е и България, чиято работа е да оказва помощ за оправянето с новите закани.

Предотвратяването на външна интервенция в избори, отбрана от съветската дезинформация, китайската икономическа насила. Това са част от тематиките във фокуса на Европейския център за върхови достижения за противопоставяне на хибридните закани.

" Хибридните закани са широкообхватни и непрекъснато работим по няколко тематики едновременно ", разясни Маркус Кокко, началник отдел " Комуникации " в Европейския център за върхови достижения за противопоставяне на хибридните закани.



Центърът е основан през 2017 година в Хелзинки и в него към този момент вземат участие 34 страни, откакто България публично се причисли през септември.

" След като България стана член, тя към този момент има достъп до цялата информация, която сътворяваме за формалните представители на страните участнички. Например разбори за метода, по който се трансформират хибридните закани, положителни практики по какъв начин да се оправим с тях, мониторингови отчети за развиването на тези закани и може би най-важното - достъп до извършения и образования, които Центърът провежда за своите членове. Чрез този обучителен развой българските управляващи ще подобрят способността си да противодействат на хибридните закани в бъдеще. Но ние също желаеме да чуем техните хрумвания във връзка с хибридните закани и опита на България ", сподели Маркус Кокко.

Идеята е, че по-адекватното схващане на хибридните закани е ключът към оправянето с тях. Тактиките на разпространителите им обаче непрестанно се трансформират, разнообразни са и каналите, които употребяват. Има значение и географският район.



" За разпространителите на дезинформация измежду англоговорящата публика обществените медии са доста значим канал. Мейлите са по-подходящи за въздействие върху възрастните хора в Централна и Източна Европа. Наблюдаваме директните известия в приложения като Телеграм, WhatsApp - тяхното въздействие пораства, тъй като е мъчно да се наблюдават. Традиционните медии също са изправени пред провокации, свързани с дезинформацията, изключително в случай че нямат запаси да отделят екипи за инспекция на обстоятелства ".

Българска национална телевизия: Какви са методите за противопоставяне на дезинформацията и хибридните офанзиви?

Маркус Кокко: Четири са главните способи. Първо, документиране на опасността, с цел да разберем какъв брой дезинформация се съдържа в нея. Второ, повишение на осведомеността, с цел да могат всички пластове в обществото да схванат, че се популяризира дезинформация. Третата линия е премахване на слабостите в осведомителната екосистема, да вземем за пример особено обозначаване на източниците на дезинформация в обществените мрежи. И четвърто - да не позволяваме осведомителните агресори да останат без последици.



Европейският център за противопоставяне на дезинформацията работи в тясно съдействие с Европейски Съюз и НАТО.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР