Дейвид Шарп, Асошиейтед прес Източник: БТАВоенноморският флот на САЩ, който

...
Дейвид Шарп, Асошиейтед прес Източник: БТАВоенноморският флот на САЩ, който
Коментари Харесай

САЩ ускоряват разработката на хиперзвукови оръжия на фона на войната в Украйна

Дейвид Шарп, Асошиейтед прес
Източник: Българска телеграфна агенция

Военноморският флот на Съединени американски щати, който изостава от Русия в създаването на хиперзвукови оръжия, бърза да одобри на въоръжение първите мостри и се чака, че тяхното монтиране на военни кораби ще стартира още в края на идната година.

Съединени американски щати са в съревнование с Русия и Китай за създаването на тези оръжия, които летят със скорост, сходна на балистичните ракети, само че са сложни за събаряне, тъй като са доста маневрени. Руските въоръжени сили настояват, че към този момент разполагат с хиперзвукови ракети и са ги употребявали в събота и през вчерашния ден против цели в Украйна, което е първата приложимост на този вид оръжия в пердах. Пентагонът не беше в положение да удостовери дали в офанзивите в действителност са били употребявани хиперзвукови оръжия. Американските въоръжени сили форсират създаването им, с цел да наваксат изоставането.

Американското оръжие ще бъде изстрелвано като балистична ракета и ще освобождава хиперзвуков планер, който, преди да порази задачата, ще доближава скорости от седем до осем пъти по-високи от скоростта на звука.

В щата Мейн дъщерното дружество на " Дженерал Дайнамикс " " Бат Айрън Уъркс " е почнало инженерна и проектантска активност по измененията, нужни за монтиране на оръжейната система на три разрушителя клас " Зумвалт ". Работата ще стартира във към момента неназована корабостроителница по някое време през фискалната година, започваща през октомври 2023 година, заяви военноморският флот.

Като хиперзвукови се дефинират оръжия, летящи със скорост Мах 5, т.е. пет пъти по-голяма от тази на звука. Това е към 6100 километра в час. Междуконтиненталните балистични ракети са доста по-бързи от този предел, само че летят по предсказуем курс, което прави прехващането им допустимо. Новите оръжия са маневрени.

Съществуващите системи за защита, в това число системата " Ейджис " на военноморския флот, биха имали проблеми с прехващането на такива обекти, тъй като тяхната маневреност прави придвижването им непредвидимо и скоростта им оставя малко време за реакция.

Русия твърди, че има балистични ракети, които могат да разпростират хиперзвукови планери, както и хиперзвукова крилата ракета. Съединени американски щати " поставят старания единствено да наваксат " тъй като не са вложили в новата технология и са запазили единствено дребна част от десетте хиляди души, които са работили в програмата през 80-те години на предишния век, сподели Джим Купър, демократ от щата Тенеси, който е ръководител на подкомисията, следяща програмата. " Ако желаеме да се стремим към паритет, ще би трябвало да подкрепим тези старания с повече пари, време и гений, в сравнение с сега ", сподели той.

На фона на съветската инвазия в Украйна този месец ще бъде оповестено бюджетното предложение на Пентагона, в което се обрисуват задачите за хиперзвуковите и други оръжейни системи.

Трите стелт разрушителя от клас " Зумвалт ", на които ще бъдат инсталирани новите оръжия, имат задоволително място за тях с помощта на планова неточност, която в този случай е в интерес на военноморските сили. Корабите бяха издигнати въз основата на оръдейна система, която трябваше да употребява ръководени с джипиес ракетни снаряди, с цел да обстрелва цели на разстояние от 145 километра. Но снарядите се оказаха прекомерно скъпи и военноморският флот анулира създаването на системата, което остави корабите с " безполезна " система за зареждане и чифт скрити в ръбести " оръдейни кули " 155-милиметрови оръдия.

Модернизацията на трите разрушителя евентуално ще коства повече от 1 милиард $, само че ще даде нови качества на високотехнологичните кораби с електрическо задвижване, чиито планиране и градеж към този момент костват на военноморския флот 23,5 милиарда $, сподели Брайън Кларк, анализатор в областта на защитата от Института Хъдсън. " Работата по проектирането и градежа не е толкоз сложна. Просто ще трябват време и пари ", добави Кларк.

Военноморският флот има намерение да инсталира оръжията на разрушителите през фискалната 2025 година и на подводниците с нуклеарно задвижване клас " Вирджиния " - през фискалната 2028 година, заяви флотът.

Разрушителите ще бъдат основани в Тихия океан, където ще възпират Китай, в случай че той се окуражи от съветската офанзива против Украйна и реши да нападна Тайван, сподели Кларк.

Фокусът на Съединени американски щати върху хиперзвуковите оръжия е смяна в американската позиция след съмнения в предишното поради софтуерни спънки. Междувременно техните съперници продължаваха да ги изследват и създават. Русия изстреля залп от хиперзвукови ракети " Циркон " в края на декември, с което оповести, че е завършила с изпитателната фаза на тези оръжия.

Но Русия може би преувеличава качествата на сходни супер оръжия, с цел да компенсира своята уязвимост в други области, твърди Лорън Томпсън, анализатор в областта на защитата в Лексингтънския институт. Засега Русия не има доста от тези оръжия и не е ясно какъв брой ефикасни са те, добави той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР