„Твърде много за понасяне.“ Неизчислимите емоционални жертви от горските пожари в Мауи

...
Дейвид Гобел, съпругата му и четирите им деца неохотно планират
Коментари Харесай

Дейвид Гобел, съпругата му и четирите им деца неохотно планират да напуснат Мауи, след като изгубиха дома си в смъртоносния горски пожар, който остави историческата Лахайна в руини.

"Къде ще живеем? Къде ще работим?“ попита той.

Роденият в Оаху ще се премести в Сан Диего, където живее брат му. Той ще работи известно време, докато се събере със семейството си. Съпругата му, заедно с децата, планира да се отправи към Мексико, за да остане при родителите си засега.

„Нашият груб проект е да се преместим с надеждата да се върнем“, каза Гобел, който е работил като барман в туристически курорт Мауи, но сега е безработен.

Агенция за управление на извънредни ситуации на Мауи Администраторът Херман Андая говори на пресконференция. class= Администраторът на агенцията за управление на извънредни ситуации на Мауи Херман Андая говори на пресконференция. KGMB/KHNL

Lahaina, което в превод означава „жестоко слънце“, вече е почти напълно изчезнало. Икономическото и културно сърце на острова беше превърнато в пепеляв пейзаж в най-смъртоносния горски пожар в САЩ от повече от 100 години.

Най-малко 114 души загинаха при горските пожари в западната част на Мауи, а повече от 1000 души остават в неизвестност. С близо 3000 разрушени или повредени домове и предприятия, загубите се оценяват на 6 милиарда долара, казаха държавни служители.

В допълнение към широко разпространеното разрушение и опустошителната загуба на живот, горските пожари нанасят неизчислими емоционални щети на много жители на сплотена островна общност, които сега са изправени пред труден избор: Преместете се и започнете отначало другаде. Или останете и възстановете от нулата.

„Всеки ден преглеждам списъка с изчезнали хора и намирам някой друг, когото познавам“, каза Каниела Инг, бивш щатски законодател и организатор на местната хавайска общност, чието семейство е на Мауи от седем поколения.

„Обикновено е ясно. Има срещу какво да се борим. Има нещо, което трябва да защитим и за което да се придържаме. И има някой, който се опитва да го отнеме. И е наистина лесно да се подтикне“, каза той за най-новото бедствие в бурната история на острова, започвайки със свалянето на монархията му от подкрепяните от Америка бунтовници през 1893 г.

„Тази трагедия е различна. Има толкова много движещи се парчета и хората са просто тъжни.

„Ние сме в режим на оцеляване“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР