Дейвид Ейнхорн, основателят на Greenlight Capital, е един от най-сериозните

...
Дейвид Ейнхорн, основателят на Greenlight Capital, е един от най-сериозните
Коментари Харесай

Инвеститорите залагат на спад на технологичните акции

Дейвид Ейнхорн, създателят на Greenlight Capital, е един от най-сериозните поддръжници на упованията за стесняване на пазара на технологии.

© Mike Segar Още по тематиката
Инвеститорите са нервни и разпродават при всяка отрицателна вест, каквито идват от Северна Корея и Съединени американски щати
13 авг 2017
Петте най-големи софтуерни компании оправдават инвеститорското довериe
11 авг 2017 2 авг 2017
Лихвите в Европа и Съединени американски щати следва да се покачват
24 юли 2017

Над 8 милиарда $ са изгубили заложилите на къси позиции (това значи, че цената на акциите ще се понижи) в областта на технологиите от началото на годината с помощта на възходящото придвижване на книжата в бранша и съответстващите им показатели. Въпреки това от ден на ден вложители не престават да залагат против положителното показване на бранша, с което се потвърждава, че мнозина считат, че американските софтуерни компании са съществено надценени, оповестява Financial Times.

Място за пазарен скептицизъм към момента има

Въпреки спада през предходната седмица в цената на софтуерния показател S&P 500 Information Technology, той към момента регистрира незабравим растеж от към 21% от началото на годината и опровергава упованията за стесняване на пазара. Солидното показване на този бенчмарк значително се дължи на придвижване в цените на акциите на огромните софтуерни колоси като Фейсбук, Apple, Amazon, Netflix, Гугъл и Microsoft, които се повишиха доста от началото на годината.

Място за пазарен скептицизъм обаче явно остава и даже се усилва, до момента в който от ден на ден вложители отварят къси позиции в бранша. Още повече, понастоящем софтуерните компании са виновни за половината от най-често заеманите къси позиции на американските фондови пазари или става дума за средства на обща стойност над 41 милиарда $. Ако към тази сума бъдат включени и късите позиции на производителя на електрически коли Tesla, тя би повишена до над 50 милиарда $.

" Досега не бяхме виждали компании за половин трилион $ да порастват с такива темпове и заради това хората към момента са скептични ", изяснява Ерик Банаш, създател на Cadian Capital, хедж фонд, опериращ най-вече с софтуерните компании. " Особено разбираемо " е недоверието в цената на акциите на Tesla, споделя Банаш пред FT, макар че анализаторът към момента не намира доказателства, че стесняване на пазара следва. Залагането против акциите на софтуерните компании от началото на годината е приключило неподходящо за съвсем всички вложители с къси позиции в бранша. Въпреки лекия спад в оценката на техкомпаниите през предходната седмица, загубите на трейдърите, дължащи се на къси позиции, от началото на годината възлизат на 7.7 милиарда, 4.5 милиарда $ от които са дело напълно на Tesla.

Дейвид Ейнхорн, създател и началник на Greenlight Capital, който при започване на годината дефинира Tesla и част от огромните софтуерни компании като " кошница с балони ", призна, че представянето им е било извънредно мъчително за заелите къси позиции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР