Дейвид Душман, последният оцелял войник, участвал в освобождението на нацисткия

...
Дейвид Душман, последният оцелял войник, участвал в освобождението на нацисткия
Коментари Харесай

На 98 години почина последният оцелял освободител на Аушвиц

Дейвид Душман, последният оживял боец , взел участие в освобождението на нацисткия лагер на гибелта в Аушвиц , умря на 98 години , оповестява БиБиСи.

Душман е евреин, деец от Червената войска , който по-късно става олимпийски фехтовач , е умрял в Германия в събота. На 21 години той употребява своя танк , за да се вреже в електрическата ограда на лагера на 27 януари 1945 година, помагайки за освобождението на пандизчиите.

В Аушвиц са убити към 1,1 милиона души , множеството от които евреи. " Когато пристигнахме, видяхме оградата и тези нещастни хора, пробихме оградата с танковете си. Дадохме храна на пандизчиите и продължихме ", разяснява Душман пред " Ройтерс " предходната година.
 Посолство на Съединени американски щати приписа освобождението на Аушвиц на американската войска
Посолство на Съединени американски щати приписа освобождението на Аушвиц на американската войска

" Безсрамно пренаписване на историята "

David Dushman, the last surviving liberator of Auschwitz, died yesterday aged 98.

On 27 January 1945, David flattened the electric fence around Auschwitz with his tank - to begin freeing the prisoners.
— Holocaust Memorial Day Trust (@HMD_UK)
" Те стояха там, всички в униформи на пандизчии, единствено очи, единствено очи, доста тесни - това беше доста извънредно, доста извънредно ", сподели той. Душман сподели, че не е знаел, че Аушвиц съществува по време на войната , научил е за зверствата, осъществени там в годините по-късно .

Един от единствено 69 мъже от 12-хилядната му дивизия, оживели от войната , Душман претърпява съществени пострадвания по време на ВСВ, само че той става най-хубавият фехтовач на Съветския съюз , а по-късно и един от най-големите треньори по фехтовка в света , съобщи Международният олимпийски комитет (МОК).

Той е упражнявал женския тим по фехтовка на Съветския съюз повече от 30 години и е бил очевидец на смъртоносната терористична офанзива против израелски спортисти на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година " Чухме изстрелите и бръмченето на хеликоптерите над нас. Живеехме тъкмо против израелския тим. Ние и всички останали спортисти бяхме ужасени ", разяснява той пред Abendzeitung през 2018 година

Неговият другар, началник на МОК и сътрудник фехтовач Томас Бах, отдаде респект. " Когато се срещнахме през 1970 година, той незабавно ми предложи другарство и съвет, макар персоналния опит на Душман с Втората международна война и Аушвиц, и той беше човек от еврейски генезис ", разяснява Бах, който е немец. " Това беше толкоз бездънен човешки жест, че в никакъв случай няма да го не помни. "

До 94-годишна възраст той към момента върви съвсем всеки ден в своя клуб по фехтовка, с цел да дава уроци , изяснява МОК.
 Оцелелите от Аушвиц упрекват Германия в немарливост в преследването на нацисти
Оцелелите от Аушвиц упрекват Германия в немарливост в преследването на нацисти

Оцелелите не желаят възмездие, " а правдивост, тъй като справедливостта няма период на валидност "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР