Действията на ВАС са в полза на новите управляващи, това

...
Действията на ВАС са в полза на новите управляващи, това
Коментари Харесай

Републиканци за България: Кой има интерес да се разпъва чадър над сътрудниците на ДС и военното разузнаване?

Действията на Върховен административен съд са в интерес на новите ръководещи, това ли е предстоящата смяна? Призоваваме 47-то Народно събрание да противодейства на решението за цензурата върху осветяването на сътрудниците на Държавна сигурност. Това се споделя в позиция на " ", която публикуваме без редакторска интервенция:

"Колко комфортно е на ръководещите - водещата политическа мощ „ Продължаваме промяната “, президентът и бъдещото държавно управление да не бъдат огласявани имената на сътрудниците на някогашната Държавна сигурност? Този значим въпрос задаваме от.

На огромна част от обществото стана ясно, че в инициативния комитет издигнал кандидатурата на президента Румен Радев имаше над 26 сътрудници на Държавна сигурност. Но всички станахме очевидци, че по време на предизборната акция не се подвигна огромен звук по тематиката, дори скандалните обстоятелства бяха подценени. Гласувалите за по този начин чаканата „ смяна “, още от първите седмици след вота за парламент и президент са очевидци точно на това по какъв начин новите ръководещи вършат по този начин, че не на обществото, а на самите тях да им е добре и удобно.

Потвърждение на това е и Решението, от 9 декември 2021 година на Върховния административен съд. То постанова цензура върху осветяването на сътрудниците на репресивния уред на тоталитарния комунистически режим от Комисията по досиетата. Вчера Върховен административен съд огласи: „ Комисията по досиетата няма подготвеност да се произнася с второ и следващи решения по отношение на едно и също лице, при неналичието на нови доказателства, за което към този момент е влезнало в действие нейно решение е открита и оповестена такава “.

Опъването на чадър е комфортно за тези, които „ мълчешком “ затвориха триъгълника на властта - президентство, Народно събрание и Министерски съвет. Така и отсега нататък Комисията по досиетата няма да има право да осведоми жителите за откритите сътрудници на Държавна сигурност, на чиито дейности с изключение на, че сме директни очевидци, а сме и директни пострадали.

Подобно решение е в ущърб на публичния интерес за осветяването на сътрудниците на Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска.

С тези си дейности, 15 години по-късно след приемането на Закона за досиетата, Върховен административен съд лишава обществото от следващ осведомен избор за хората които напират към разнообразни структури на властта.

изрично се опълчва на това решение и приканва представителите на 47-то Народно заседание да вземат отношение по по този начин основания проблем и да противодействат против решението на Върховен административен съд ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР