Действията на управляващите са пример как може да се убие

...
Действията на управляващите са пример как може да се убие
Коментари Харесай

В АЕЦ „Козлодуй“ създавате корупционна черна дупка

„ Действията на ръководещите са образец по какъв начин може да се убие планът за нови нуклеарни реактори за АЕЦ „ Козлодуй. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Драгомир Стойнев от парламентарната естрада във връзка импортираните решения за възлагане на министъра на енергетиката да води договаряния с втори строител в нуклеарната електроцентрала. Той акцентира, че не е работата на Народното събрание да споделя на министъра да си прави своята работа, изключително когато няма цялостната информация.
След траялите три часа диспути в края на предходната седмица депутатите от болшинството гласоподаваха решение, с което на процедура подреждат на министъра на енергетиката до договаряния за построяването на нови нуклеарни мощности на площадка 2 на АЕЦ " Козлодуй " да бъде позволена единствено корейската компания " Хюндай ". Това бе предложение на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Отхвърлен бе планът, с който от ПП-ДБ упорстваха в процедурата да взе участие и американската " Бехтел ", с цел да има конкуренция.
„ Това се случва, вместо сега да дебатираме огромните проблеми в енергетиката, а те не са малко. Давам за образец – какво се случи с това, че с помощта на ръководещата сглобка, „ Булгартрансгаз “ задлъжня с 260 млн. лева Какво става с „ Булгаргаз “? Виждаме, че там е затруднено ситуацията, единствено че страната не извършва своя ангажимент да компенсира сдружението. Цената за семействата от 1 юли ще се увеличи с най-малко 15%, тъй като фондът е празен. И тук би трябвало да дебатираме решението, което взе ръководещото болшинство, НЕК да не бъде повече публичен снабдител. След това – от 2 дни базова мощ в Маришкия басейн не работи и хората са надали не на улицата. Какво се случва с тези хора, къде е страната? “, обърна внимание Стойнев.
„ Искам да поздравя новоизлюпените ни нуклеарни енергетици и атомни физици от сглобката. Уважаеми сътрудници, едва ли в този парламент подобен див лобизъм и по-некомпетентно и крадливо болшинство от това, което сте вие “, обърна се към народните представители Борислав Гуцанов.
Той изрази удивление от това, че парламентарното болшинство избира и технологията на нуклеарните реактори, и дефинира реализатор без търг и конкурс.
„ Ако това се случи в една община или където и да било другаде, от дълго време цялата полиция щеше да бъде вътре. Не ви ли е най-малко малко неловко? Какво разбирате и от технология, и от реализатори, че да вземате сходни решения? Дайте тогава да се закрие Министерството на енергетиката и решенията да се вземат от вас “, реагира на импортираните решения за разискване в пленарна зала Гуцанов.„ Всички се кълнете, че желаете да развивате нуклеарната енергетика в България, само че дали това, което вършиме може да стане и е реалистично, или в действителност вършиме една бутафорна пиар акция? Защото дребното от вас, разбиращи от енергетика, са наясно, че по този начин, както подхождате, този план не може да бъде осъществен “, продължи националният представител. По неговите думи се основава една дълготрайна корупционна черна дупка, в която потъват милиарди.
„ Всички тук говорите какъв да е изпълнителя, само че казусът е заровен доста по-дълбоко и министърът го сподели – кой избра технологията AP1000 “, акцентира социалистът. И попита, откакто се приказва, че тази технология била доста сигурна и доста страни в света работят по нея, дали в действителност е по този начин.
Гуцанов сподели информация от формалния уебсайт на „ Уестингхаус “, съгласно която единствено една единствена централа работи по тази технология.
„ В Европа няма нито една настояща, в това число най-големият съдружник на Съединени американски щати, Англия, отхвърли да работи по тази технология. Много чудно по какъв начин я избрахте за какво ще се работи по нея. И всичко потегля оттова, а не това, което сега се разяснява “, изясни депутатът от Българска социалистическа партия.
Той напомни и признатите неотдавна законодателни промени, които се одобриха, с цел да може да се издаде позволение за градеж въз основата на абстрактен план.
„ Вие блок не можете да построите в абстрактен план, а тук желаете да изграждате нуклеарни мощности. Защо го направихте – точно, с цел да се осъществя тази технология. Но по какъв начин изчислихте цената на абстрактен план? В Съединени американски щати по този метод е изчислено, че ще коства 14 милиарда $, по какъв начин тук се стигна до 35 милиарда $? И при тази цена, ще бъде ли тази централа във опция да се изплати? Защото ви подсещам, че 15 години разнообразни анализатори и политически деятели, които в този момент са в сглобката, приказваха, че завършването на „ Белене “, който струваше 5 милиарда евро, е извънредно скъпо начинание и не може да се осъществя “, обърна внимание Гуцанов. И заключи: „ Затова от Българска социалистическа партия ви назоваваме крадливи и некомпетентни. И не се обиждайте, когато ви споделяме, че сте национални предатели, тъй като с това, което вършиме, в действителност сте такива. “
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР