Действията на руската шпионска мрежа у нас са заплаха за

...
Действията на руската шпионска мрежа у нас са заплаха за
Коментари Харесай

Захариева: Действията на руската шпионска мрежа у нас са заплаха за цялата евро-атлантическа общност

" Действията на съветската шпионска мрежа у нас са опасност за цялата евро-атлантическа общественост. Имаме потребност от пореден и реален метод във връзка с Русия и би трябвало да пазиме полезностите си - независимост, народна власт, господство на закона, човешки права. "

С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към сътрудниците си от НАТО. Тя взе участие във втория ден от срещата на външните министри на страните - членки на Алианса в Брюксел. Това е и първата среща с присъединяване на новоназначения държавен секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Фокус в полемиката бяха връзките с Русия, като разкриването на мрежата за нерегламентирано събиране на информация в интерес на Москва, работила на територията на България, се трансформира в една от централните тематики от дневния ред.

" Благодаря на съдружниците и на Генералния секретар Йенс Столтенберг за изразената обществена поддръжка за работата на българските правоохранителни органи ", съобщи Захариева. Тя добави, че страната ни ще продължи да пресича всевъзможни опити за зловредна интервенция във вътрешните ни работи.

Захариева осведоми сътрудниците си, че се е наложило да обявим за личност нон грата още двама съветски дипломати за дейности, несъвместими с Виенската спогодба за дипломатическите връзки.

По време на срещата редица външни министри се изрекоха в поддръжка на България. В срещата с изключение на натовските първи дипломати участваха още висшият представител на Европейски Съюз Жозеп Борел и външните министри на Швеция и Финландия.

Участниците в полемиката се сплотиха към визията, че Русия продължава с дестабилизиращите си дейности, макар дългогодишните дипломатически старания, наложените наказания и опитите за разговор. В тази връзка, министрите потвърдиха валидността на двупистовия метод на НАТО, който съчетава мощно въздържане и защита и отвореност за изчерпателен разговор с Русия.

Захариева посочи значимостта на единството на съдружниците за справяне с необятния набор от провокации, в това число подкопаване на интернационалния правов ред, усилване на военното наличие в прилежащите райони на НАТО, хакерски атаки и хибридни дейности, надзор на въоръженията. Изтъкна, че е належащо по-тясно съдействие сред НАТО и Европейски Съюз, както и със сходно мислещи сътрудници.

Българският външен министър прикани за увеличаване на фокуса на Алианса върху сигурността и стабилността на Западните Балкани, изключително предвид на усилващите се дезинформационни акции в подтекста на пандемията от COVID-19.

Външните министри на НАТО одобриха къса декларация от срещата, в която потвърдиха централното място на трансатлантическите връзки за сигурността и обрисуваха насоки за идния съмит.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР