Действията на косовския премиер Албин Курти доведоха на косъм от

...
Действията на косовския премиер Албин Курти доведоха на косъм от
Коментари Харесай

Бърнабич: Сърбия възнамерява да върне свои войски в Косово

Действията на косовския министър председател Албин Курти доведоха на косъм от въоръжени конфликти, съобщи през днешния ден сръбският министър председател Ана Бърнабич, осведоми Танюг.

Тя допълни, че според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Сърбия има право да върне избран брой свои войски в Косово и счита да го направи.

Всичко, което Курти прави в този момент, провокира опасност освен за сърбите, а и за албанците и за цяла Европа, сподели Бърнабич.

" Това е политика от 19-и век. Много съм разтревожена и не можах да заспя нощес. Курти докара всички нас, и сърби, и албанци, на ръба на войната. Но не го направи самичък. Имаме цялостно неуважение от страна на сътрудниците и Европейски Съюз, които не реагират или реагират чак когато сме на ръба на пожара ", сподели сръбският министър председател.

Тя упрекна задачите на НАТО и Европейски Съюз КейФОР и ЕУЛЕКС, че не си правят работата освен според брюкселското, а и според съглашението от Куманово, и че не пазят сърбите в Косово. " Поради това сме доста близо и считам, че през днешния ден президентът Александър Вучич ще даде повече информация за срещите му и според Резолюция 1244 ще желаяме наши сили да се върнат в Косово. Защото КейФОР не си правят работата и сърбите в Косово не могат да се усещат в сигурност ", сподели Бърнабич.

Резолюция 1244 апропо планува връщането в Косово на до 1000 сръбски бойци и служители на реда при избрани условия и за осъществяване единствено на избрани задания, като връзка с интернационалните сили за сигурност, маркиране и почистване на минни полета, поддържане на наличие в сръбски исторически обекти и на основни гранични пунктове. Сръбски бойци и служители на реда могат да се върнат за осъществяване единствено на тези задания и единствено със единодушието и под наблюдението на КейФОР.

Това значи, че съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации няма опция за изпращане на 1000 бойци по друга причина с изключение на гореспоменатите четири или без авансово съглашение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР