Действията на еврозоната за задълбочаване на икономическия съюз дават нов

...
Действията на еврозоната за задълбочаване на икономическия съюз дават нов
Коментари Харесай

Експерт: Еврото, а не юанът ще е основният съперник на долара

Действията на еврозоната за задълбочаване на икономическия съюз дават нов подтик на концепцията, че общата валута ще се трансформира в противник на $ в световната финансова система, твърди политическият икономист Бари Айхенгрийн.

В същото време сериозната угриженост за политическата система на Китай ще попречва интернационалното издигане на юана, без значение от икономическия напредък на страната, счита Айхенгрийн, професор по стопанска система в Университета в Бъркли и съавтор на книгата " Как работят международните валути ".

" Има роля за еврото и китайския ренминби като противници или допълнения към $ на интернационалната сцена. Моето мнение се разви - и съм по-оптимистично надъхан към еврото ", съобщи валутният специалист пред Bloomberg.

Китай предлага единeн финансов пазар и се отличава с третото най-голямо предложение на облигации в международен мащаб, както и втората най-голяма стопанска система. Това е и най-голямата комерсиална нация на планетата.

Но нищо от това не се отразява в минималното потребление на валутата му в световните транзакции. Според Айхенгрийн капацитетът на Китай ще остане стеснен поради политическата конструкция на страната.

" Аз съм по-предпазлив за ренминби. Те ще би трябвало да минат през политическа промяна в Китай, с цел да съпроводят финансовата промяна, преди хората да са подготвени да вложат забележителна част от спестяванията си в Шанхай. Това важи и за централните банки ", уточни икономистът.

Макар централната банка на Германия неотдавна да включи юана в запасите си от задгранична валута, китайската валута остава лимитирана в световните аварийни портфейли.

Въвеждането на еврото в края на 90-те години на предишния век развихри спекулациите за капацитета му да се развие като съперник на $, а тогавашният ръководител на Федералния запас Алън Грийнспан даже произнесе тирада по въпроса и приветства конкуренцията.

Но с финансовите пазари, които към момента работят на национално ниво, капацитетът му бе стеснен. Европейската дългова рецесия през това десетилетие бе още едно затруднение за валутата, съперничеща на $.

" Те обрисуваха линия в рецесията си. Те построяват съюз на финансовите пазари - ликвидни пазари в границите на еврозоната ", означи Айхенгрийн.

Европейските политици и служители работят за построяването на банков съюз след дълговата рецесия и укрепват инфраструктурата си за избавяне на задлъжнели страни. Франция даже предложи основаването на министерство на финансите на Европейски Съюз.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР