Действия са предприети за спешно стартиране на аварийно укрепване на

...
Действия са предприети за спешно стартиране на аварийно укрепване на
Коментари Харесай

В спешен порядък и Шишков се заема с водата за Бургас

Действия са подхванати за незабавно пускане на спешно подсилване на пречиствателната станция за питейни води на бент. " Ясна Поляна ", която водоснабдява обитаемоте места южно от Бургас.

Това съобщи районният министър арх. Иван Шишков на работна среща в Министерство на регионалното развитие. В нея участваха също зам.-министърът Николай Шушков, регионалният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова и други.

Ще бъде изработен разбор до края на седмицата, който да откри какъв брой средства са нужни за подсилване на оборудванията в бент. " Ясна Поляна ", уточни Шишков и обясни, че това е нужно, с цел да може да се кандидатства за тях пред Министерския съвет.

Вероятно сумата ще бъде към 15 млн. лева и ще се употребява както за подсилване, по този начин и за създаване на дублираща линия, която да подава вода до момента в който траят ремонтните действия, допуска министърът. Около два месеца ще отнеме укрепването на авариралите басейни, а цялостният ремонт ще завърши към 15 юни тази година, убеден е Шишков.
 Бедственото състояние в Бургас: Вода за зимата има, за лятото- не
Бедственото състояние в Бургас: Вода за зимата има, за лятото- не

Конструкцията на пречиствателната станция е пропаднала

По думите му редом с това ще се работи и за създаване на чисто нова пречиствателната станция, защото съществуващата е мощно амортизирана, за което районният министър изиска пояснение от управлението на ВиК - Бургас.

По време на срещата стана ясно, че Созопол може да получава вода и от деривация " Камчия ", само че всички останали обитаеми места на юг разчитат на вода от бент. " Ясна поляна ".

Поставен бе и въпросът за язовирите " Порой " и " Ахелой ", които трябваше да се употребяват за различно водоснабдяване на Бургас и района. Шишков подсети, че за двата обекта са дадени пари от бюджета, което дефинира като преждевременно решение. Причина за това е, че липсва планова документи и разбор дали водата става за питейно водоснабдяване.

Министърът посочи, че няма утвърдени подробни устройствени проекти и разрешителни за градеж за обектите, които се изискват, както и че няма пречиствателни станции, с цел да може да се употребяват за водоснабдяване.

Казусът с построяването на околовръстен път на гр. Айтос още веднъж бе на прицел на работната срещата. Оказа се, че повече от година общината не стартира строителството на околовръстно шосе, като даже администрацията оставила без отговор писмо на АПИ по тематиката от 29.03.2022 година

Шишков разпореди Министерство на регионалното развитие и АПИ да окажат цялостно подпомагане на общината при стартирането на плана. Държавата ще помогне с финансиране, само че локалната власт би трябвало да промени Общия организационен проект, указвайки вероятните терени за строителство, изясни арх. Шишков.

Според него при добра съгласуваност и готовност на общинските и държавни институции, шосето може да е реалност до 2 години.

Има вид и за финансиране на трасето по европейски план, което включва партньорство сред общината и АПИ. На срещата бе стихотворец ангажимент регионалният шеф на Бургас - проф. Мария Нейова, да инициира смяна на Общ устройствен план на Айтос, както и да ръководи и реализира съгласуваност сред институциите.
 Обявиха отчасти бедствено състояние за област Бургас във ВиК бранша
Обявиха отчасти бедствено състояние за област Бургас във ВиК бранша

Към момента не се планува спиране в подаването на питейна вода
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР