„Действително да избираш от един кандидат е конфузно. Генезисът на

...
„Действително да избираш от един кандидат е конфузно. Генезисът на
Коментари Харесай

Румен Петков разказа играта на Христо Иванов ВИДЕО

„ Действително да избираш от един претендент е конфузно. Генезисът на проблемите е от преди няколко години, когато бяха направени измененията в закона за правосъдната власт. Те разделиха Висшия правосъден съвет на две квоти и цялата кадрова политика за съответния бранш – съдии и прокурори, остана в съответната квота. Тогава беше заложена такава възможност”. Това съобщи ръководителят на АБВ Румен Петков по отношение на опцията на министъра на правораздаването да номинира претендент за основен прокурор, от която самият той не се възползва в последния ден за номинации.

„ Още тогава предупредихме, че може да се стигне до никому излишно напрежение. В момента няма напрежение в самата прокурорска гилдия. То се инспирира отвън”, сподели още той. „ Българинът не приема от време на време да избира от един, само че предпоставките за напрежението бяха заложени още тогава”, безапелационен е Петков.

„ Имам бележки към министъра на правораздаването, все пак считам, че той постъпи вярно, тъй като номинацията на друга кандидатура би означавало, от една страна, голословна интервенция в правосъдната власт. От друга страна, би означавало той да остави усещане в публиката, че той разчита на конфликт сред съди и прокурори”, разяснява Румен Петков.

„ Ние имаме десетина души, които живеят от това да плюят по основния прокурор. Визирам да вземем за пример Христо Иванов. Аз мисля, че до момента в който не стане той основен прокурор няма да има някой, който на него да му хареса”, сподели още той.

„ Това безсистемно храчене и катерене по гърба на правосъдната система не носи нищо положително на обществото ", безапелационен е ръководителят на АБВ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР