Действието се развива в затвора в град Урмия. За съдбата

...
Действието се развива в затвора в град Урмия. За съдбата
Коментари Харесай

Нереално: Кюрдка, заши устните си в Иран и обяви гладна стачка

Действието се развива в пандиза в град Урмия. За ориста на Сохейла Мохамади, която е излежала три години от 5-годишна присъда, оповестява основаната в Норвегия правозащитна организация Hengaw.

Сохейла е задържана през есента на 2020 година и е била наказана за участие във въоръжената група Партия на свободния живот на Кюрдистан (PJAK). Партията се бори за самоопределяне на кюрдското малцинство в Иран и е обвързвана със неразрешената Кюрдска работническа партия (PKK) в прилежаща Турция.

На Мохамади не е била позволена среща с районния прокурор, с цел да изиска отпуск. Майка на едно дете, тя направи опит за самоубийство по-рано тази година, като се намушка в гърдите. Тя е била избавена, с помощта на намесата на нейни съкилийници.

Населените с кюрди региони в западен и северозападен Иран бяха измежду най-активните райони по време на протестното придвижване, което избухна предишния септември против ръководещите ислямски управляващи в Иран, със стотици задържани. Протестите бяха провокирани от гибелта в ареста на Маша Амини, млада кюрдка от Иран, която беше задържана в Техеран за хипотетично нарушение на прецизния дрескод за дамите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР