Действайте, нямаме 100 дни! С тези думи премиерът Николай Денков

...
Действайте, нямаме 100 дни! С тези думи премиерът Николай Денков
Коментари Харесай

Първата работа на „Денков“ – върна Спецов начело на НАП

Действайте, нямаме 100 дни! С тези думи министър председателят Николай Денков се обърна към министрите си на първото съвещание на Министерски съвет през днешния ден следобяд, откакто преди по-малко от 24 часа кабинетът му бе определен в Народното събрание.

Първата работа на кабинета „ Денков “ бе да върне от Дубай и постави още веднъж отпред на Национална агенция за приходите Румен Спецов.

Ето какво още реши кабинетът „ Денков “:

Устройственият устав на Министерския съвет  се променя съгласно структурата на новото държавно управление

Правителството одобри Постановление за изменение на Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация. Промените отразяват новата структурата на Министерския съвет, призната с Решение на Народното събрание от 6 юни 2023 година

Правителството назначи Румен Спецов за изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите

Министерският съвет освободи Борис Михайлов от длъжността изпълнителен шеф на Националната организация за приходите (НАП) заради утежняване на събираемостта на приходите от Данък добавена стойност.

За началник на Агенцията е назначен още веднъж Румен Спецов. Румен Спецов е висококвалифициран специалист с дълготраен опит в Националната организация за приходите и в региона на данъчната политика и законодателство, както и отбраната на националната сигурност.

Завършил е Стопанската академия „ Д. А. Ценов “ – Свищов със специалности „ Икономика и търговия “ и „ Вътрешен финансов надзор “, Академията на Министерството на вътрешните работи със компетентност „ Защита на националната сигурност “.

В интервала 2001 – 2015 година е заемал разнообразни експертни и управителни длъжности в Националната организация за приходите. Професионалният му опит е обвързван с разбор и следствие на данъчни измами, оценяване на риска на комерсиалните браншове, взаимна работа с ДАНС, прокуратурата и задгранични партньорски организации и служби. Бил е съветник в региона на финансите и данъчното законодателство. От м. май 2021 година до м. август 2022 година заема длъжността изпълнителен шеф на Националната организация за приходите.

Одобрена е българската позиция за идно съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи ”, формат „ Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди българската позиция за присъединяване в съвещанието на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи ”, формат „ Вътрешни работи “, което ще се организира на 8 юни 2023 година в гр. Люксембург, Люксембург. В хода на съвещанието ще бъде прегледано предложение за Регламент на Екологичен потенциал и на Съвета за ръководство на убежището и миграцията и изменение на Директива на Съвета 2003/109 и на оферти Регламент (ЕС) ХХХ/ХХХ (Фонд Убежище и миграция). Ще се дискутира също изменено предложение за Регламент на Екологичен потенциал и на Съвета за определяне на обща процедура за леговище в Съюза и за анулация на Директива 2013/32/ЕС. Министрите ще обсъдят също по този начин тематиките: битка с насилствения екстремизъм и тероризма; изцяло положение на Шенгенското пространство; визова политика – мониторинг на режимите, освободени от виза.

Кабинетът утвърди позициите на България по основни наставления, които ще се обсъдят на съвещание на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи ” в Люксембург

Министерският съвет утвърди през днешния ден позициите на България за съвещанието на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи ”, част „ Правосъдие “, което ще се организира на 9 юни 2023 година в Люксембург. В дневния ред е включено приемането на общ метод на Съвета по пет оферти за наставления.

По отношение на Директива за изменение на Директива 2011/36/ЕС по отношение на предотвратяването и битката с трафика на хора и отбраната на жертвите от него България поддържа измененията, които отразяват актуалните трендове в предварителната защита и противодействието на трафика на хора и отстраняват минусите, открити в настоящата понастоящем европейска правна уредба.

България ще поддържа предлагането за Директива по отношение на отнемането и конфискацията на активи, което има за цел да откри минимални правила за следене и идентификация, застраховане, конфискация и ръководство на имущество в границите на произвеждане по наказателни каузи и да укрепи потенциала на способените органи за отнемане на причинителите на закононарушения от приходите от незаконна активност.

Директива по отношение на отбраната на лицата, ангажирани в присъединяване на обществеността, от стратегически правосъдни производства („ SLAPP “) е една от самодейностите, планувани в Европейския проект за деяние за народна власт, ориентирана към подсилване на свободата и плурализма на медиите. Целта е обезпечаване на процесуални гаранции в гражданските производства с трансгранични последствия. България смята, че с Директивата се обезпечава задоволителен баланс в отбраната на главните права и ще поддържа общия метод по предлагането.

По отношение на друга основна инструкция – Директива на Европейския парламент и на Съвета по отношение на битката с насилието над дами и домашното принуждение – страната ни прави оценка положените старания за реализиране на уравновесена редакция на проблематичните разпореждания. Същевременно ще бъде импортирана декларация, че поради двете решения на Конституционния съд от 2018 година и 2021 година България не може да одобри понятието „ gender “, нито потреблението на учреден на това разбиране метод.

Предложението за Директива за определянето на закононарушенията и глобите за нарушение на ограничаващите ограничения на Съюза цели въвеждането на възпиращи и пропорционални типове и размери на глобите, поддръжка на трансграничните следствия и наказателни преследвания и други България поддържа общия метод поради значимостта на приемането на съответни и навременни ограничения за криминализиране на нарушаването на ограничаващите ограничения на Европейски Съюз.

Очаква се на съвещанието да бъде предоставена информация по отношение на присъединението на Европейски Съюз към Европейската конвенцията правата на индивида, както и за активността на Европейската прокуратура през 2022 година

Одобрена е позицията на България за идното неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди позицията на Република България за идното неофициално съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира в интервала 11-13 юни 2023 година в Стокхолм, Швеция.

В рамките на неофициалното съвещание се чака европейските аграрни министри да проведат полемика на тематика „ Приносът на селското и горско стопанство на Европейски Съюз към продоволствената, енергийна сигурност и сигурност по повод обезпечаването на фуражи и растителни фибри — дълготрайни стъпки към ресурсно ефикасна процъфтяваща биоикономика в резистентен свят с нулево чисто ползване “. В позицията на страната се показва, че едно от главните провокации пред селско стопанство е навлизането на по-екологосъобразни практики, които не следва да обиден продоволствената сигурност. Въвеждането на все по-високи условия към първичното произвеждане с оглед понижаване въздействието върху околната среда и климата би трябвало да подсигурява и обективна икономическа възвращаемост за производителите. Преди насърчаването на новите екологични бизнес модели и прекосяването към кръгова био-базирана стопанска система и стабилно произвеждане, следва да бъдат решени съществени стопански провокации. Поради това е нужна поддръжка на фермите за адаптиране към по-екологосъобразни практики в изискванията на поредност от непредвидените разтърсване на пазара, които са в резултат на здравната рецесия, рисковите метеорологични феномени и усложнения, свързани с войната в Украйна.

По отношение на бранша на горското стопанство, подхванатите на равнище Европейски Съюз начинания за стимулиране заплащането на екосистемните услуги от горите, узаконяване на поглъщанията на въглерод, стимулиране на по-широка приложимост на дървесина и нейното преработване не могат да компенсират натоварването върху бранша, наложено в границите на пакет „ Подготвени за цел 55 “. От друга страна, законодателните начинания в границите на пакета ще доведат до нараснало търсене на дървесина и горска биомаса, като заместители на замърсяващи и нерециклируеми артикули и различна на изкопаеми горива. В българската позиция се показва още, че инструментите и ограниченията за реализиране на зеления преход следва да бъдат ориентирани към реализиране на по-интелигентно, по-прецизно и по-устойчиво земеделие, което се основава по-силно на знанията и цифровите технологии. Важен принос за усилване на интереса на земеделските производители към научните постижения и нововъведенията имат финансовите тласъци за вложения в иновационни практики и технологии.

В позицията на България във връзка с процеса на идентифициране на ефикасни ограничения и принадлежности за реализиране на зеления преход се показва, че е належащо да бъдат взети под внимание националните и районните специфики, почвено-климатичните условия, както и структурата на земеделието и горското стопанство в обособените страни членки. Страната смята, че на национално равнище в земеделието подобаващи принадлежности са увеличението на каузи на интегрираното произвеждане, увеличение на каузи на площите под биологично произвеждане и преход към него. Предвиждат се ограничения за въвеждане заплащането на екосистеми услуги от горите, което да помогне за диверсификацията на приходите от горското стопанство.

Правителството утвърди българската позиция за идно съвещание на EPSCO, част „ Здравеопазване “

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на позицията на Република България и мандата за нейното показване по време на постоянно съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/, което ще се организира на 13 юни 2023 година в гр. Люксембург, Велико херцогство Люксембург.

Министрите ще проведат спор по тематиката „ Укрепване на фармацевтичната екосистема в поддръжка на конкурентоспособността и справедливия достъп до лекарствени артикули “. България ще подчертае, че приемането на централизирани решения на равнище Европейски Съюз би трябвало да бъдат съпроводени с деликатна оценка на въздействието за обективен баланс на ползите – изключително за страни с невисок Брутният вътрешен продукт, при отчитане на другата вероятност на страните членки, потребностите и ресурсите, които всяка страна има и вероятните решения в народен проект. Ценен и назидателен в това отношение е опитът със взаимни процедури за ваксини за COVID-19. Според България основаването на удобна среда за развиване и конкурентоспособност на фармацевтичната промишленост на Европейски Съюз следва на първо място останало да бъде съобразено с публичния интерес, като в центъра на лекарствената политика би трябвало да остане ползата на пациента от ефикасна и безвредна терапия.

В рамките на съвещанието делегациите ще одобряват Препоръка на Съвета за надграждане дейностите на Европейски Съюз за битка с антимикробната устойчивост в подтекста на метода „ Едно здраве “. Очаква се делегациите да реализират единодушие по общата позиция (общ подход) по отношение на плана на Регламент за таксите и данъците, дължими на Европейската организация по медикаментите. Шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще показа два отчета за напредъка на преговорния развой по предпочитаните законодателни досие в бранша на опазването на здравето.

Одобрена е позицията на България по дело на Съда на Европейския съюз

Със свое решение Министерският съвет утвърди позицията на България по преюдициално дело пред Съда на Европейския съюз, формирано по питане на Административен съд – Хасково. Главното произвеждане, обсъждано от Административен съд – Хасково, е формирано по отношение на административно нарушаване, открито от Електронна система за събиране на пътни такси по чл.10, алинея 1 от Закона за пътищата.

Преюдициалното питане е ориентирано към пояснение на наредбата на член 9а от Директива 1999/62/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 17 юни 1999 година по отношение на заплащането на такси от тежкотоварни коли за потребление на избрани инфраструктури, според която „ Държавите-членки откриват подобаващ надзор и дефинират система от санкции, използвани за нарушение на националните разпореждания, признати по актуалната инструкция. Те подхващат всички нужни ограничения, с цел да подсигуряват осъществяването на тези национални разпореждания. Установените санкции би трябвало да бъдат ефикасни, съразмерни и възпиращи. “

В позицията на страната ни се показва, че нормата на член 9а от Директивата позволява национална правна норма, която планува налагане на санкция или имуществена глоба във закрепен размер за нарушаванията на разпоредбите по отношение на пътната инфраструктура, без значение от характера и тежестта, като в допълнение е планувана и опция за освобождение от административнонаказателна отговорност посредством възнаграждение на обезщетителна такса.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР