Действащият министър-председател на Испания Педро Санчес заяви в сряда, че

...
Действащият министър-председател на Испания Педро Санчес заяви в сряда, че
Коментари Харесай

Педро Санчес поиска отново премиерския пост

Действащият министър-председател на Испания Педро Санчес съобщи в сряда, че има намерение да потърси поддръжката на долната камара за сформиране на ново държавно управление след неубедителните избори на 23 юли.

" Ще желая доверието на Народното събрание, с цел да образувам прогресивно държавно управление ", сподели Санчес в послание към законодателите от своята Социалистическа партия (PSOE).

Той сподели, че неговата партия, която завоюва втория максимален брой места на общите избори, извършени предишния месец, първо ще се опита да завоюва позицията на ръководител на долната камара в четвъртък.

Изборите в Испания през юли не дадоха безапелационен победител, като консервативната Народна партия (НП) завоюва най-вече места, само че не съумя да реализира болшинство .

Санчес, който за първи път пое властта през 2018 година, ръководи от началото на 2020 година с помощта на коалиция на малцинството с крайнолявата партия Подемос.

Той не е оповестил кои ще бъдат съдружните му сътрудници, само че по-рано в сряда сподели, че има намерение да се съюзи с крайнолевия съюз Сумар, който включва Подемос.

Социалистическата партия на Испания (СП) на Санчес, която дружно със Сумар има 152 места, ще се нуждае от 14 парламентарни гласа на каталунските сепаратистки партии Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) и по-твърдолинейната Junts, с цел да завоюва гласоподаване за инвеститура в 350-местния парламент.

Докато Левите републиканци на Каталуния (ЛРК) сподели предпочитание за реализиране на споразумени, Жунтс се придържа към настояванията си за позволение за осъществяване на референдум за н езависимост на Каталуния и прошка за всички сепаратисти, изправени пред правосъдни обвинявания, свързани с несполучливата кандидатура на района за самостоятелност през 2017 година Това включва нейния водач в заточение Карлес Пучдемон, който испанските управляващи желаят да екстрадират от Белгия.

Консервативната Народна партия завоюва повече места от социалистите, само че не обезпечи безусловно болшинство и е изправена пред сложна борба, защото към този момент няма задоволително поддръжка, с цел да сформира държавно управление.

Досега тя не съумя да убеди дясноцентристката Баска националистическа партия (БНП) да поддържа нейната институция даже откакто твърдодесният Вокс се опита да разчисти пътя за други партии да поддържат Народната партия (НП), като загатна, че няма да упорства да бъде част на дясна коалиция.
 Глобиха испански министър за предизборна пропаганда
Глобиха испански министър за предизборна пропаганда

Изабел Родригез би трябвало да заплати санкция в размер на 4700 евро
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР