Действащият германски външен министър Зигмар Габриел днес заяви, че няма

...
Действащият германски външен министър Зигмар Габриел днес заяви, че няма
Коментари Харесай

Зигмар Габриел няма да е външен министър на Германия

Действащият немски външен министър Зигмар Габриел през днешния ден съобщи, че няма да взе участие в новото съдружно държавно управление на канцлера Ангела Меркел с неговите съпартийци - социалдемократите, съобщи Ройтерс.

Съгласно съдружното съглашение страните се договориха Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да избере кой да бъде външен министър. Партията сподели, че ще разгласи решението си на следващия ден сутринта.

Във Facebook Габриел, някогашен водач на ГСДП, съобщи, че е бил известен от новите партийни водачи Олаф Шолц и Андреа Налес, че няма да е част от новото държавно управление. "Да послужвам на партията си бе огромна чест за мен и аз съм надълбоко признателен за това ", сподели той.

Първоначално, още преди приключването на съдружните договаряния, се предполагаше, че в резултат на положителната си работа на държавни длъжности Габриел ще оглави външното министерство и в новото държавно управление.

После стана известно, че поста се готви да заеме към този момент някогашният ръководител на ГСДП Мартин Шулц. След като обаче беше засипан с рецензии, че е нарушил редица предизборни обещания, Шулц се отхвърли и се отдръпна като партиен водач, напомня ТАСС.

При тези условия въпросът кой ще стане външен министър остава открит. Вариантът Габриел още веднъж да се кандидатира е малко евентуален. Като възможен кандидат все по-често се загатва досегашният министър на правораздаването Хайко Маас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР