Действащите сега 5-годишни договори за пътно поддържане, в които влиза

...
Действащите сега 5-годишни договори за пътно поддържане, в които влиза
Коментари Харесай

Сегашните договори за поддръжка на пътищата ще бъдат заменени от нови

Действащите в този момент 5-годишни контракти за пътно поддържане, в които влиза и зимното им разчистване, ще бъдат прекъснати от средата на 2022 година, споделя заместник-министърът на районното развиване Валентин Граматиков, представен от. Той добавя, че те ще бъдат сменени от нови, най-вероятно едногодишни, изпълнителите на които ще бъдат определени с процедури по Закона за публичните поръчки,

Сегашните контракти ще продължат да работят до 20 юни. Както е известно прекъсването на заплащанията по тях провокира напрежение сред Министерството на районното развиване и благоустройството и пътните компания. Преводите на суми по контрактите беше спряно поради изчерпването на целия бюджет от 382 млн. лева за тази активност. В същото време от предходното управление на Министерство на регионалното развитие на сдруженията беше предоставена работа за 1.5 милиарда лв..

Обичайна процедура през годините е било тези суми да се изплащат в края на годината с постановления на Министерския съвет. Служебното държавно управление обаче изиска да постави завършек на тази порочна процедура и спря заплащанията.

Към края на септември 2021 година страната дължи на пътноподдържащите компании над 930 млн. лева за свършена работа. От тях 222.5 млн. лева са фактурирани, а близо 710.5 млн. лева са сертифицираните разноски

Регионалният министър Виолета Комитова разгласи, че ще упорства в Бюджет
2022 да бъдат заложени 1.5 милиарда лв. за пътни поправки, само че дали това ще стане факт зависи от идващото Народно заседание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР