Действащите сега 5-годишни договори за пътно поддържане, в които влиза

...
Действащите сега 5-годишни договори за пътно поддържане, в които влиза
Коментари Харесай

АПИ пуска нови поръчки за поддръжка на пътищата

Действащите в този момент 5-годишни контракти за пътно поддържане, в които влиза и зимното им разчистване, ще бъдат прекъснати от средата на 2022 година Те ще бъдат сменени с нови контракти, най-вероятно едногодишни, за които ще бъдат извършени публични поръчки. Това заяви заместник-министърът на районното развиване Валентин Граматиков в отговор на питане от Mediapool.

Договорите за пътно поддържане станаха ябълката на раздора сред Министерството на районното развиване и благоустройството и браншова камара " Пътища “. Причината е в спрените заплащания по тях след идването на служебното държавно управление на власт, поради изчерпването на целия бюджет от 382 млн. лева за тази активност при ръководството на ГЕРБ. В същото време е предоставена работа на компаниите за 1.5 милиарда лв..

През предходните години тези суми са се изплащали в края на годината с постановления на Министерския съвет. Служебното държавно управление обаче желае да постави завършек на тази порочна процедура и затова заплащания няма. Това докара до митинги на пътните компании.

Преди дни пък Министерство на регионалното развитие разгласи, че под прикритието за настоящи поправки са правени съществени поправки по.

Пътната организация даже разгласи нови публични поръчки за, които след това приключи.

Сега към този момент томахавките сред двете страни са заровени и са подписани спомагателни съглашения по в този момент настоящите 5-годишни контракти. Те ще продължат да работят до 20 юни 2022 година, като сегашните компании ще са виновни за зимното почистване, изясни Граматиков.

По думите му Министерство на регионалното развитие не е поело обвързване да се разплати с компаниите за свършената работа, тъй като това не зависи от управлението на министерството.

Регионалният министър Виолета Комитова към този момент неведнъж разгласи, че ще упорства в Бюджет 2022 да бъдат заложени 1.5 милиарда лв. за пътни поправки. Дали това обаче ще се случи, зависи от бъдещото Народно заседание, сподели Граматиков.

Към края на септември 2021 година страната дължи на компаниите. От тях 222.5 млн. лева са фактурирани, а близо 710.5 млн. лева са сертифицираните разноски, по данни на Министерство на регионалното развитие. До края на годината сметката най-вероятно ще набъбне.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР