Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември 2020 г., да

...
Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември 2020 г., да
Коментари Харесай

Предлагат удължаване на мерките у нас до края на януари

Действащите противоепидемични ограничения, въведени на 27 ноември 2020 година, да продължат да работят до 31 януари 2021 година като изключения да бъдат направени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите. Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния действен щаб /НОЩ/ на работно заседание при премиера Бойко Борисов. Още предходната седмица министър председателят е изискал от НОЩ да приготви отчет за успеваемостта на противоепидемичните ограничения и експертно мнение за тяхното деяние поради настоящата конюнктура с COVID-19.

" Обществото чака от нас в идващите дни да бъде осведомено и то навреме какво имаме намерение да вършим въз основата и то само и единствено на здравната експертиза - съгласно броя на инфектираните, на оздравелите и други ", заяви в началото на съвещанието министър-председателят. 

Здравният министър рапортува, че за една седмица броят на излекуваните българи от новия вирус е 18 907 души. " Другото позитивно като резултат от въвеждането на ограниченията е, че заболеваемостта в страната спадна и към този момент е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души ", изтъква министър Ангелов.

Въпреки посочените трендове обаче България резервира мястото си по заболеваемост в Европейски Съюз, продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по индикатора смъртност страната ни е преди всичко. 

В този подтекст и след извършените редица срещи със съсловните организации и способените структури, министърът на опазването на здравето е предложил на премиера всички написани ограничения, които стопират да работят на 21 декември 2020 година, да продължат да се ползват до 31 януари 2021 година Изключения се прави в следните случаи:
разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да стартират да посещават учебно заведение от 4 януари следващата година, както и отваряне на детските градини и яслите;от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при потенциал от 30 на 100 и през седалка;разрешаване местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50 на 100 претовареност единствено за посетители на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.
" Направеното предложение за удължаването на ограниченията е доста уравновесено, по този начин ще укрепим нежната наклонност към понижаване на случаите на COVID-19, а след празниците ще обсъдим опция да смекчим в допълнение ограниченията ", заяви главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Председателят на НОЩ и шеф на ВМА Венцислав Мутафчийски е допълнил, че поради заболеваемостта все още не може да има по-голямо разхлабване на рестриктивните мерки.

" При актуалната обстановка и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със в този момент настоящите ограничения и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да понижават ", подчерта премиерът Борисов. Той посочи, че удължаването на ограниченията до 31 януари 2021 година изисква страната да обезпечи нови 250 милиона лв., с които да се компенсират краткотрайно затворените бизнеси или тези с лимитирана активност. 

" Трябва да преминем през тези дни. Пандемията е непредсказуема, по тази причина - колкото може да се пазим с дисциплинираност, отдалеченост, стерилизация ", е декларирал министър председателят Борисов. Той изиска всекидневно да се ползва непоколебим надзор по осъществяването на противоепидемичните ограничения, а на нарушителите - да се постановат наказания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР