Действащите противоепидемични мерки, които бяха въведени на 27 ноември 2020

...
Действащите противоепидемични мерки, които бяха въведени на 27 ноември 2020
Коментари Харесай

Удължават мерките до 31 януари 2021 г.

Действащите противоепидемични ограничения , които бяха въведени на 27 ноември 2020 година, да продължат да работят до 31 януари 2021 година Това са предложили Националния действен щаб и здравният министър Костадин Ангелов след извършено заседание при премиера Бойко Борисов.

Изключения ще могат да бъдат правени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите.

Още предходната седмица министър председателят изиска отчет за успеваемостта на противоепидемичните ограничения и експертно мнение за тяхното деяние поради настоящата конюнктура с COVID-19. " Обществото чака от нас в идващите дни да бъде осведомено и то навреме какво имаме намерение да вършим въз основата и то само и единствено на здравната експертиза - съгласно броя на инфектираните, на оздравелите и други ", съобщи при започване на съвещанието министър-председателят Бойко Борисов.

За една седмица броят на излекуваните българи от новия вирус е 18 907 души. Заболеваемостта в страната е спаднала и към този момент е под 600 на 100 000 души население . Няма области, оцветени в черно - Заболеваемостта да е над 1000 на 100 000 души.

Въпреки тези трендове обаче България резервира мястото си по заболеваемост в Европейски Съюз, продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по индикатора смъртност страната ни е преди всичко.

Затова и министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов предлага на премиера всички написани ограничения, които стопират да работят на 21 декември 2020 година, да продължат да се ползват до 31 януари 2021 г .

В предлагането на здравния министър се прави изключение още и за галерии, музеи, кина, както и театрите , които не са затваряни, само че да работят при потенциал от 30% и през седалка. За местата за хранене в хотелите да се позволи работа с до 50% претовареност и единствено за посетители на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.

Здравният министър акцентира, че заради продължаващия мощен напън върху здравната системата е немислимо да се приказва за още по-голямо разхлабване на рестриктивните мерки у нас .

Следващото преразглеждане на ограниченията Ангелов предлага да бъде на 21 януари 2021 година и те да се отнасят за интервала след 1 февруари.

Министър-председателят Бойко Борисов бе безапелационен, че при взимането на решения постоянно се е облягал на мнението на специалистите. Премиерът посочи, че на фона на затегнатите ограничения в Европа и света, България продължава да ползва най-либералния режим, който щади душeвността на хората и им дава опция за свободно придвижване. " При актуалната обстановка и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със в този момент настоящите ограничения и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да понижават ", акцентира министър председателят Борисов.

Министър-председателят уточни, че удължаването на ограниченията до 31 януари 2021 година изисква страната да обезпечи нови 250 милиона лв. , с които да се компенсират краткотрайно затворените бизнеси или тези с лимитирана активност. " Трябва да преминем през тези дни. Пандемията е непредсказуема, по тази причина - колкото може да се пазим с дисциплинираност, отдалеченост, стерилизация ", съобщи министър председателят Борисов. Той изиска ежедневно да се ползва непоколебим надзор по осъществяването на противоепидемичните ограничения, а на нарушителите - да се постановат наказания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР