Действащите към момента противоепидемични мерки продължават да се прилагат до

...
Действащите към момента противоепидемични мерки продължават да се прилагат до
Коментари Харесай

Бойко Борисов с горещи новини за извънредното положение и противоепидемичните мерки ВИДЕО

Действащите все още противоепидемични ограничения не престават да се ползват до 21 декември без смяна, стана ясно на днешното работно заседание, което министър-председателят Бойко Борисов свика с членове на държавното управление, на Националния действен щаб, на имунизационния щаб и кмета на София Йорданка Фандъкова, оповестиха от държавната пресслужба.

„ Мерките дават резултат и ще ги използван и тази седмица. На 21-ви сме поели ангажимент и би трябвало да го спазим “, съобщи министър председателят Борисов.

Министър-председателят беше безапелационен, че и след този период е значимо да бъде непокътнат баланс, обществото ни да продължава да работи рационално и отговорно, тъй че да не се усили още веднъж натискът към лечебните заведения, да не се загуби резултатът от рестриктивните мерки през трите седмици и грижата за здравето да бъде водеща.


Винаги сме били почтени с хората, по тази причина всеки ден следим и оценяваме обстановката, всички дружно би трябвало да минем през тази рецесия, означи министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът Борисов изиска в четвъртък да му бъде възложен обстоен отчет за обстановката, въз основата на който да бъде взето решение за ограниченията след 21 декември, тъй че жителите да са задоволително рано осведомени какво следва.

Борисов подсети, че и към днешна дата България има едни от най-либералните ограничения и хората имат най-голяма опция за придвижване.

Борисов посочи, че COVID-19 е рисков вирус, с който светът към този момент близо година не може да се пребори, а съгласно специалистите най-оптимистичният вид за възстановяване не обстановката е с небосвод месец май, а за растеж на стопанската система – през октомври месец идната година.

Министър-председателят беше безапелационен, че всеки ден щабът би трябвало да следи обстановката и да се работи оптимално гъвкаво. Към днешна дата оздравелите са повече от заболелите, само че това не ни дава съображение да кажем, че към този момент няма да са докторите тези, с които първо ще се съобразяваме, съобщи министър председателят.

Борисов подчертава върху продължаващата поддръжка за бизнеса и жителите. Същевременно в образованието също салдото е основен. Министър-председателят подсети, че с напъните на държавното управление близо 50 000 деца бяха върнати в класните стаи и е от огромно значение да не бъде изгубена тяхната мотивация за познания.

„ На този стадий не предлагаме разхлабване на ограниченията, настоящи на територията на България. До четвъртък ще създадем разбор на данните още веднъж “, съобщи от своя страна министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов.

Министърът уточни, че въведените ограничения с ограничаващ темперамент регистрират резултат във връзка с ненарастване на случаите.

Същевременно като 14 дневна заболеваемост България продължава да се намира на 14-о място, като заболеваемостта спада под 600 на 100 000 души. В лечебните заведения нараства броят на изписаните, в същото време има трайно открита наклонност за опазване броя на пациентите в реанимациите.

Председателят на Националния действен щаб Венцислав Мутафчийски удостовери, че трендовете към момента са нежни и в същото време не се вижда явен небосвод за преодоляване на обстановката в международен мащаб.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също изрази мнение, че и през идната седмица ограниченията би трябвало да останат непроменени. Ако отсега нататък обстановката го разрешава, имаме подготвеност да разхлабим ограниченията, като стартираме с отваряне на детските градини, добави Фандъкова.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев цитира проучване, съгласно което след втората седмица онлайн образование пада внезапно мотивацията за учене.

Липсата на директно педагогическо взаимоотношение се отразява отрицателно на децата, губи се опция за социализация и повече придвижване, основава се и психическо напрежение. Министърът посочи, че особено за предучилищната подготовка няма обезщетителна опция. „ Колкото са по-малки децата, толкоз са по-големи загубите “, акцентира Вълчев.

„ Към днешна дата по мярката за затворените бизнеси са кандидатствали към 3000 работодатели за 15 000 работни места. По помощта на родители, чиито деца учат сега отдалечено, съвсем 22 000 са подадените заявки “, рапортува министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

Министърът добави, че през идната седмица стартира погашение на поддръжката за кандидатствалите по помощта за затворени бизнеси, в това число ще се изплатят и помощите на родителите.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов съобщи, че към този момент са в действие измененията в Закона за изключителното състояние и на тази база започва процедурата за поддръжка на бизнеса благодарение на Национална агенция за приходите.

„ Преразгледали сме и сме отворили опцията 3000 компании от първата процедура за микро и дребни предприятия да получат втори късмет и техните апликационни оферти да бъдат прегледани и да бъдат подкрепени “, съобщи още министърът на стопанската система. Същевременно така наречен кредитна почивка е към този момент отворена и фирмите биха могли да аплайват пред комерсиалните банки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР