Действащите към май търговски паркове в България са 45 и

...
Действащите към май търговски паркове в България са 45 и
Коментари Харесай

Търговските паркове продължават да набират скорост

Действащите към май търговски паркове в България са 45 и разполагат с повърхност над 376 800 кв. м като сега в развой на създаване са общо 13 обекта, а 9 са на стадий обмисляне. Това сочат данните към май на " Колиърс " (Colliers).

В множеството случаи притежатели са локални вложители, само че и интернационалните компании интензивно търсят благоприятни условия за нахлуване на пазара, сочи анализът. Фокусът на вложителите е върху по-големите планове, които могат да предложат разнородни наематели и улеснения за посетителите. Около половината от комерсиалните паркове, които се построяват сега, се намират в градове с население сред 50 хиляди и 100 хиляди поданици. По-малките обитаеми места, с под 50 хиляди души, също са в радара на вложителите - 37% от площите в градеж са съсредоточени там.

Интересът на наемателите към комерсиалните паркове остава висок. Сред главните аргументи за това е съществуването на огромни и гъвкави пространства, които им разрешават да предложат своите артикули и услуги по-ефективно, се показва в разбора. Други преимущества са по-ниските наеми спрямо първокласните местоположения в централните елементи на градовете, по-малките разноски за поддръжка и по-добрата видимост, заради високата посещаемост. В резултат на това ритейл парковете са желани, както за одобрени, по този начин и за нови търговци. Най-много площи в този вид обекти, съгласно отчета, са наети от представители на категориите " Мода ", " Направи си самичък ", " Хранителни артикули ".

Наемите варират доста, защото зависят от редица фактори - местоположението, размера, града, популацията и микса от наематели. Средният месечен наем варира от 5 до 10 евро за кв.м. с наклонност към нарастване в отговор на възходящото търсене на този тип площи и все по-голямата конкуренция сред наемателите. Средно 5% са незаетите пространства в настоящите паркове.

Таксата за поддръжка, която покрива разноските за ръководство и комунални услуги на общите елементи на парцела, е към 1-1.50 евро на кв.м. от наетата комерсиална повърхност на месец.

От извършено през април-май изследване измежду притежателите на водещи търговски паркове в България и техните наематели се схваща, че и при двете групи главните провокации са свързани с увеличените разноски (електроенергия, инфлация, лихвени проценти). Търговците споделят, че имат желание да откриват нови местоположения на марките си в страната, изключително в по-малките градове. Изборът им ще бъде ориентиран към ритейл паркове, които оферират преди всичко добър микс от наематели, по-късно стратегическо местонахождение и удобни търговски условия.

Анализът демонстрира, че ритейл парковете в България са в интервал на постоянен напредък, заради подобряването на икономическия климат и увеличението на потребителските разноски, дружно с съществуването на интерес от страна на интернационалните търговци към агресия на локалния пазар и наемането на налични търговски площи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР