Действаща офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови е 100%

...
Действаща офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови е 100%
Коментари Харесай

Лъсна офшорката на Асен Василев на Британските Вирджински острови ДОКУМЕНТ

Действаща офшорна компания, записана на Британските Вирджински острови е 100% благосъстоятелност на някогашния финансов министър и сегашен водач на новосформираната коалиция, подкрепяща президента Румен Радев - “Промяната Продължава”. Офшорката Акселберт Лимитед (Akselbert Ltd) e записана с номер 1873705 и адрес Роуд Таун, Тортола, п. к. 4649, Кларънс Томас Билдинг,

Всичко това е видно от документите, с които разполага редакцията ни, за настоящо положение на компанията, подписани от локалния нотариус Самюел Нелсън.

Дружеството все още е в положително положение и е настоящо, като е учредено на 12 май 2015 година

Асен Василев има целия капитал от 50 000 акции. ДАНС, Национална агенция за приходите и КПКОНПИ към този момент започнаха инспекции на политици, притежатели на офшорни компании, само че се оказва че шефът на Национална агенция за приходите, за който е ясно, че е получил ревизионния си отчет за дължими над 1.2 млн. лева за компанията Гранекс Трейдър преди да я продаде, в този момент ще би трябвало да ревизира някогашния си шеф, който дълго прикриваше дейностите му.

Офшорката Акселберт Лимитед от своя страна има в България няколко сдружения, които все още в българския указател стоят вписани с краен притежател Асен Василев. Това са “СТВ България” ЕООД и “СТВ Холдингс” ЕООД.

До назначението си за длъжностен министър на финансите Асен Василев е бил директен притежател, без присъединяване на офшорката, и на българската “СТВ Консълтинг” ЕООД, чието изписване на латиница в комерсиалния указател е CTW CONSULTING.

Преди назначението си за длъжностен министър на финансите, новият водач в инженеринговия партиен план, подкрепящ президента Радев, е бил и в управителните органи на още едно сдружение зад граница, което като название съответствува с българския му аналог.

Това е записаната в Англия CTW CONSULTING LIMITED. Може би не инцидентно и в Уорикшир, Англия има още една компания със сходно название, която се ръководи от лица с азиатски имена, а точно CTW ASIA CONSULTING LIMITED.

Дали това необичайно съвпадане на имена на компании, в две от които има отношение Асен Василев, нямат общо с измамата с откраднатите кодове, за която обществено описаха датски вложители?

Мортен Лунд преди време сподели: “Той е лъжец, само че е доста интелигентен. Инвестирахме 15-20 млн. евро., с цел да разработим софтуера, имахме сред 30 и 50 програмисти в България.

Не измами единствено мен, а и свои другари. Аз бях малоумен и доверчив и му повярвах. Той дружно с няколко програмисти взеха кода и отпътуваха за Китай и го продаде на китайското държавно управление. Софтуерът беше на компанията, а той просто го взе и го продаде сам”.

В момента се вижда че CTW CONSULTING се занимава с билети и пътувания, а българската компания със същото название е осъществила 1.6 млн. лева доходи през 2020 година

Въпреки това от комерсиалния указател се вижда че компанията, която е била благосъстоятелност на Асен Василев през 2020 година е отчела единствено 5 хиляди лева облага и ще заплати единствено 500 лева налог при милионни доходи.

Но преминавайки през компанията в Англия и връщайки се към записаната на Британски Вирджински острови офшорка Акселберт Лимитед още веднъж се вижда, че нейните активи в България остават със скрита активност.

Както стана ясно посредством офшорката Асен Василев е притежател на “СТВ България” ЕООД и “СТВ Холдингс” ЕООД. Компаниите са основани през 2020 година, само че досега не ясно каква активност реализират, нито пък са подадени в комерсиалния указател докладите им за 2020 година

В интервала на назначение на Асен Василев за длъжностен министър на двете компании както и на “СТВ Консълтинг” ЕООД за шеф е назначен Марио Сотиров, като дяловете на всички компании са му трансферирани за оскъдни суми за икономисване на налози.

Той е вписан в комерсиалния указател, като шеф и на трите сдружения на 13 май 2021 година - ден след влизане в действие на указа на президента за назначение на Асен Василев за длъжностен министър и няколко дни след издаването му.

Декларацията за освобождение на поста шеф от страна на Асен Василев е подадена на 14 май, само че тук стои въпроса какво е наличието на декларацията, подадена пред президента по линия на конституцията преди издаването на указа.

Освен това е видно още от комерсиалния указател, че Асен Василев, с цел да се самоосвободи от директорските постове на българските сдружения, които са с краен притежател неговата офшорка, той се произнася на 7 май в качеството на представляващ я.

Тук още веднъж поражда въпроса дали той е имал задоволително време да се самоосвободи и като шеф на офшорката и това да бъде вписано в регистъра на Британските Вирджински острови до подписването от него на декларациите пред президента и пред КПКОНПИ.

Така се оказва, че ДАНС би трябвало да отговорят и да ревизират дейностите на настоящия политик и някогашен длъжностен министър на Радев за офшорката му, както и за приходите във компании в България и Англия с едни и същи имена и за връзката на активността им с измамата, обвързвана с датския вложител.

Национална агенция за приходите ще би трябвало да ревизира активността и неплащането на налози от “СТВ Консълтинг” ЕООД, както и взаимоотношенията на останалите две компании с офшорката, а също данъчния резултат по прекачване на собствеността на Марио Сотиров.

КПКОНПИ ще би трябвало да ревизира дали след назначението на Асен Василев на 12 май от страна на президента същият не е бил към момента шеф на офшорката Akselbert Ltd и на британската CTW CONSULTING LIMITED.

Разбира се отговори ще се чакат и по към този момент направените журналистически следствия за собствеността и активността му в “Офроуд Продакшънс” ЕООД и “Пробитас” ЕООД.

Оставаме с вяра, че не са подписвани и други документи с погрешно наличие, както към този момент стана ясно за декларациите, свързани с поданството на Кирил Петков.

Остават открити и въпросите, свързани с активността в частния бизнес на новоназначения министър Валери Белчев, който съобщи че е препоръчан от Кирил Петков, макар че е бил в ръководството на компания сложена в “черен списък” от КФН, както и доста въпроси свързани с дейностите на Петков и Василев и екипите им в ББР и Фонда на Фондовете.



























ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР