Дейр ел-Балах, Ивицата Газа – В район, по-малък от 3

...
Дейр ел-Балах, Ивицата Газа – В район, по-малък от 3
Коментари Харесай

„Изправени сме пред катастрофа“, предупреждава кметът на лагера Магази в Газа

Дейр ел-Балах, Ивицата Газа – В регион, по-малък от 3 квадратни километра (1,1 квадратни мили), 100 000 хората се борят да оцелеят. Това малко парче от Газа бързо става необитаемо.

„ Поставяме боклуци в отдалечени региони в покрайнините на лагера, само че тези пространства са цялостни “, сподели Хатем ал Гамри, кмет на бежанския лагер Магази в Ивицата Газа, пред Ал Джазира. „ Изправени сме пред същинска злополука. “

Продължете да четете

лист от 4 детайла. Израелската войска прави престурне в северната част на Газа Палестинци, задържани за „ тероризъм “ над статуса на WhatsApp Атаките на Израел против Газа: Проучване на оръжията и мащаба на разрушението Войната против Газа: Майсторски клас по дезинформация завършек на списъка

Магази, най-малкият от бежанските лагери в Газа, ситуиран покрай Дейр ел Балах в центъра на анклава, нормално приютява 30 000 души. Сега, с разселването на поданици, бягащи от безмилостните бомбардировки на Израел на север и запад, популацията се е утроило повече от три пъти, до момента в който израелските въздушни набези не престават по домовете и приютите тук.

Лагерът изпада в съществени проблеми. С натрупването на боклуци, цялостната липса на вода и всеобщата претъпканост започнаха епидемии от заболявания.

Въпреки местоположението си от южната страна на Ивицата – където израелските сили подредиха на цивилни от север да бягат, преди да стартират наземната си инвазия от север – дребният лагер беше подложен на интензивни артилерийски и въздушни набези.

Подобни въздушни набези против цивилни лагери и инфраструктура са станали нормални. Бежанският лагер Джабалия е бил нападнат минимум три пъти, което е довело до гибелта на стотици палестинци. Гражданската инфраструктура, в това число учебните заведения, също е била подложена на бомбардировки на юг.

Бомбардирани пекарна и водни кладенци

В лагера Магази израелските въздушни удари унищожиха единствената пекарна в лагера на 26 октомври, сподели кметът. Седем следващи дни нито един самун не е раздаден на никой от жителите.

Лагерът Maghazi включва два центъра за заслон за разселени цивилни в две учебни заведения на UNRWA, всяко от които в този момент побира 12 000 души. Трето учебно заведение на UNRWA беше бомбардирано.

С пренаселването разселените хора в учебните заведения на UNRWA са изправени пред възходящи провокации, в това число разпространяването на заболявания като едра шарка и краста и липса на достъп до съществени запаси като вода, храна и нужните за децата неща като памперси и мляко. Жените също нямат достъп до дамски превръзки.

„ Лагерът Магази има седем кладенеца за вода, два от които са били ориентирани към окупацията в източната зона “, сподели ал-Гамри. „ Останалите пет кладенеца не могат да бъдат ръководени от общината заради предотвратяването на навлизането на гориво в линията Газа от израелската окупация.

„ Имаме потребност от 300 до 500 литра гориво, с цел да работим с петте кладенеца, а също по този начин изисква да изпомпваме 3000 чаши. С увеличението на броя на разселените хора би трябвало да изпомпваме двойно повече, само че не можем. “

Насекомите и епидемиите започнаха да се популяризират в лагера Maghazi заради натрупването на обилни количества боклуци. Работниците към този момент нямат достъп до нормалните сметища в Уади Газа и източно от град Рафа.

Освен разпространяването на заболявания, хората са изправени пред вероятността да умрат от апетит. „ Изправени сме пред обилни провокации при обезпечаването на храна в лагера Магази “, сподели ал-Гамри.

„ Всички общини в линията Газа страдат от влошени машини, които би трябвало да бъдат заменени, и ние работим, с цел да ги поддържаме от време на време “, сподели той.

„ Има единствено две налични транспортни средства в община Магази и те се употребяват освен за общински задания, само че и за превозване на ранени заради многократните насилствени израелски офанзиви. Използват се и за превозване на хранителни помощи. “

Пристигане на брашно „ знамение “

Община Магази е получила 1000 чувала брашно, само че инцидентно, сподели кметът.

„ Брашното беше обезпечено по знамение. Когато окупационните танкове се насочиха към кола на улица Салах ал-Дин в понеделник, ние бяхме в региона, а камионът на UNRWA беше на път за град Газа в западната част на линията. Той отхвърли да продължи пътуването си и се свърза с UNRWA, с цел да разпредели тази сума в лагера Maghazi [вместо това] “, сподели ал-Ghamri.

Няма да продължи дълго обаче. Кметът изясни, че лагерът се нуждае от 5000 торби с брашно, всяка от които съдържа 25 кг, с цел да обезпечи жителите и разселените хора тук на всеки няколко дни.

Има 30 чиновници на община Магази, всеки от които работи по осем часа в естествените дни. Тези дни те работят непрекъснато, при все по-опасни условия.

„ Когато един от кладенците беше нападнат, общински чиновници работеха там “, сподели ал-Гамри. „ По знамение те оцеляха, а някои от тях бяха ранени от шрапнели от бомбардировката.

„ Под координацията на UNRWA, Червения кръст и Водните управляващи в Рамала, общински чиновник инспектира основната водопроводна линия за целия централен район на Ивицата Газа. В момента работим по ремонта му, откакто израелската окупация го нападна и унищожи. “

Кметът сподели, че вариантите на общината се изчерпват.

„ Израелската експанзия в линията Газа докара до убийството на 10 000 палестинци, болшинството от които са деца и дами. Израел е ориентиран против лекари, служащи в здравния бранш, публицисти, коли за спешна помощ и чиновници на гражданската отбрана.

„ Всички в Газа са набелязани. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР