Дейността по производството на протеин от ларви на насекоми е

...
Дейността по производството на протеин от ларви на насекоми е
Коментари Харесай

Борислав Сандов: Производството на протеин от ларви е иновативна дейност, а България има шанс да е сред лидерите в света

Дейността по производството на протеин от ларви на инсекти е новаторска и щадяща околната среда, като България има късмет да е измежду водачите в света. Това съобщи от парламентарната естрада вицепремиерът и министър на околната среда и водите на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Евгения Алексиева.

Той бе обвързван с желание в с. Лозен, Софийско, да бъде преместена плантация за инсекти, без, по думите на депутата, извършено публично разискване и без Оценка на въздействието върху околната среда. Алексиева напомни, че на 23 октомври м.г. е имало митинг на жителите на селото против тези проекти.

Сандов изясни, че този вид произвеждане на протеин е залегнало в предпочитаната стратегия за развиване на Европейски Съюз като един от най-природосъобразните способи за произвеждане на скотски протеин. Всеки един звук от подобен протеин " избавя " пет тона океанска риба, даде мотив вицепремиерът. Протеинът е утвърден за приложимост в животновъдни ферми, това е артикул от стратегическо значение, добави той.

Вицепремиерът изясни, че проектите на вложителя в съответния случай са за дребен демонстрационен център, в който да бъде показана работеща технология. А вложителят е в развой на обмисляне на огромно произвеждане в различен регион на страната, което би трябвало да започва до към две години.

Правили сме инспекции дали сходно произвеждане провокира мощна миризма, на този стадий няма данни за сходно нещо или не съществува в протоколите от инспекциите, уточни Сандов. По думите му, плануваният обект в Лозен е на към 800 метра от най-близките къщи, производството е в дребен мащаб, вложителят е извършил всички процедури по закон. И добави, че по-скоро би оказал помощ за реализацията на плана. означи още, че самата индустриална база е голяма постройка с огромно хале, в което има друго помещение за производството на тези ларви; планува се да работи единствено с отпадъчен материал от бирените заводи, а не с битови, хранителни боклуци.

Ако България желае да се развива във връзка с екологичните нововъведения, на нас са ни нужни такива предприятия, уверен е министърът. Той уточни, че при първото държавно управление на ГЕРБ са били изменени условията за отстоянията и ще предложи на Министерството на здравеопазването да промени наредбата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР