Дейността на НИМХ е много важна за БАН. Приложните изследвания

...
Дейността на НИМХ е много важна за БАН. Приложните изследвания
Коментари Харесай

Председателят на БАН с горещ коментар за скандала с НИМХ, готов е на...

Дейността на Национален институт по метеорология и хидрология е доста значима за Българска академия на науките. Приложните проучвания не трябва да се подценяват. Готови сме за разговор по отношение на бъдещето на института. Това сподели ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски в ефира на bTV.
Той разгласи, че на днешната среща с премиера, няма да желае повече пари за Българска академия на науките. „ 15 милиона лева бяха дадени в допълнение към бюджета на академията. Те бяха отпуснати по спомагателни критерии и са съобразени с оценката на научните проучвания “.
Директорът на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов разяснява, че настояванията на синоптиците са ясни. „ Средства не се обезпечават както би трябвало да бъде от страна на Българска академия на науките. Не ни се заплаща нощен труд. Тонът постоянно е бил колегиален сред мен и ръководителя на Българска академия на науките. Той обаче се пробва да манипулира публичното мнение “. „ Приложните проучвания не трябва да се подценяват. МОН извършва всички обещания и поставя старания институтът да не спре работа. Предполагам, че и Министерски съвет ще направи същото. Българска академия на науките обаче не го направи “, стана ясно от думите на шефа на Национален институт по метеорология и хидрология.
Той попита, за какво в този момент когато чиновниците на Национален институт по метеорология и хидрология взеха решение да излязат от структурата на Българска академия на науките, се сетиха, че има метеоролози?
Ревалски акцентира, че тази прогнозата за времето би трябвало да се извади на обособен ред, защото тя не е научна активност.
„ Първо се отделят средства за научна активност и по-късно за трудови хонорари. Стигнахме до съглашение, че от идната година рзпределянето на средствата ще става по нов ред, което ще удовлетвори техните претенции. Възразяваме да се взима един институт от Българска академия на науките дружно с хората и да се пришива към някое министерство. Съгласни сме да седнем дружно с държавното управление и да обсъдим този въпрос. Може да се откри път, в случай че държавното управление желае тази работа да бъде на тяхно послушание. Решението не би трябвало да се взима прочувствено “, безапелационен бе ръководителят на Българска академия на науките.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР