Дейностите по изграждане на свръхмодерен научен комплекс на Центъра по

...
Дейностите по изграждане на свръхмодерен научен комплекс на Центъра по
Коментари Харесай

5 години след началото: Как изглежда днес Центърът за върхови постижения в Пловдив

Дейностите по създаване на свръхмодерен теоретичен комплекс на Центъра по растителна и систематична биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив са към своя край. Изграждането на зданието се случи посредством финансиране по няколко плана, а за терен Община Пловдив даде безплатно повече от 23 дка в ж.р. " Тракия ". 
Прочетете още
Близо пет години по-късно на ул. „ Свети Княз Борис I - Покръстител “ се издига впечатляваща постройка – първият независим теоретичен център в Пловдив. Визията и функционалността му станаха мотив в края на предходната година да бъде отличен с премия „ Сграда на годината 2022 “ в категория „ Социална инфраструктура - просвета, просвета и обучение “.

Какво виждаме през днешния ден оттатък оградите на модерния кампус?

Дворът на ЦРСББ впечатлява с новаторския си дизайн. На територията му са издигнати оранжерии за развъждане на персонално произвеждане растения, които да се употребяват с пробни цели. Те са с обща повърхност от 4 000 кв.м., като всяка се състои от 12 секции с самостоятелна климатизация.

В Центъра действат шест научни отдела, които напълно скоро ще могат да реализират активност в новата си постройка. Учени и студенти ще имат разполагаем новаторско построен проучвателен корпус от две секции – 6 проучвателен лаборатории, 8 климатични стаи и 20 профилирани пространства с инсталация.

За ръководители, учени и административния колектив има обособен корпус. Това крило на постройка разполага с 26 офис пространства и конферентна зала за 15 души.

Изградена е огромна амфитеатрална зала с 300 места за конференции, симпозиуми и образования.



Готови са и четирите образователни зали, всяка от които разполага с по 80 места. Сградата е отделила особено място и за образователен кампус, към който са планувани и пространства за отдих. В тях учащите ще имат опция да разхлабен с игри и други развлекателни действия.

От Центъра споделят, че обзавеждането на зданието е съвсем готово. В обособените пространства се правят довършителни действия и монтаж на мебели. Очаква се те да бъдат финализирани преди провеждането на огромната Международна конференция, която ще се организира на територията на постройката през септември. Плановете на управлението са точно тогава да се случи нанасянето в новия кампус в Тракия.

Модерният научноизследователски център за фундаментална и приложна просвета е оборудван със свръхмодерна инсталация . Тя покрива целия набор за научно-изследователска активност за растителна и молекулярна биология и генетика.

Освен с регулярното лабораторно съоръжение, ЦРСББ разполага с високотехнологично системи, които разрешават детайлното проучване на проби с друг генезис - от растителни тъкани до фармацевтични артикули, почви и седименти.



Апаратурата разрешава акуратен разбор както на неорганични детайли, по този начин и разделянето, идентифицирането и количественото установяване на скъпи биологично дейни молекули. 

Наскоро в Центъра са били и конфигурирани три биореактора от висок клас. Прецизното ръководство на изискванията, системата за мониторинг и съчетанието сред ръчен и автоматизиран надзор на ферментационните съдове разрешават извличането на огромни количества биологично дейни молекули от редки растителни типове.

От Центъра споделят, че инвестицията в съоръжение ще оправдае упованията на плана ЦРСББ да се наложи без аналог в района с софтуерно преимущество, което разрешава прецизни научни проучвания и предложение на услуги.

Повече за изследователската активност в Центъра за върхови достижения в Пловдив прочетете в репортажа на TrafficNews:

Галерия: 





 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР