Дейностите по експериментално залесяване със сухоустойчиви дървесни видове се реализират

...
Дейностите по експериментално залесяване със сухоустойчиви дървесни видове се реализират
Коментари Харесай

ЮЗДП започна експериментално залесяване със сухоустойчиви дървесни видове на площ от 100 дка на територията на ТП „ДГС Гоце Делчев“, ТП „ДГС Петрич“ и ТП „ДГС Сандански“.

Дейностите по пробно залесяване със сухоустойчиви дървесни типове се осъществят по Проект„ Климатично-интелигентно ръководство на горите в Централна и Източна Европа “CLIMAFORCEELIFE(LIFE19CCA/SK/001276). Очаква се да бъдат създадени100дка горски култури с присъединяване на сухоустойчиви типове дъб – каменен, корков, окосмен дъб, пърнар и валонея, както и атласки кедър, елементарен кипарис, черен бор и брутски бор.

На част от площта е планувана скица на залесяване, при която ще бъдат основани и семепроизводствени градини от дървесни типове, които все по-рядко се намират на територията на страната ни.

Определени са площи в най-южната част на Предприятието натериторията на Търговско предприятие „ ДГС Гоце Делчев “, Търговско предприятие „ ДГС Петрич “ и Търговско предприятие „ ДГС Сандански “, за осъществяване на наблюдения за опциите определените сухоустойчиви типове да се употребяват за по-мащабни залесявания.

Общият принцип и съображенията, които са в основата на избора на типовете за залесяване, се основава на техните биологични особености и екологични условия

В по-голямата си част това са типове най-малко частично публикувани в субтропичните области и притежаващи избран потенциал за акомодация към следената през последните десетилетия наклонност на засушаване на климата. Включени са локални дървесни типове (автохтонни типове от дендрофлората на България) и чуждоземни типове.

В рамките на дейностите на Проекта, на 29.09.2022 год., в Търговско предприятие „ Държавно ловно стопанство Витошко Студена “ се проведеиобучение на тематика „ Влиянието на измененията на климата върху горските територии “. Участваха представители на всички Териториални поделения на ЮЗДП Директива за птиците, които бяха осведомени с концепцията за климатичните промени и тяхното въздействие върху биоразнообразието в горските територии – засушаване, поройни дъждове, рискови температури и нараснал риск от пожари.Особено място бе отделено наизпълняващия сепроект „ Климатично-интелигентно ръководство на горите в Централна и Източна Европа ”, с акроним CLIMAFORCEELIFE (LIFE19CCA/SK/001276), дейностите на който са тясно свързани с тематиката на образованието и провокира необикновен интерес от присъстващите. Дискутирани бяха определените дървесни типове за пробното залесяване по Проекта, споделени бяха практики и наблюдения на присъстващите лесовъди от ТПДГС/ДЛСи Лесотехническия университет.

В началото на месец януари ще се организира и национална конференция по проблемите на климатичните промени, в която водещи лектори ще бъдат представители наWWFБългария, преподаватели от Лесотехническия университет, както и представители на сътрудниците по Проекта.

Горите в района на Централна и Източна Европа съставляват значим естествен запас. Тяхното значение евентуално ще се усили в близко бъдеще. Това се дължи освен на възходящото търсене на дървесина, само че и на възходящата информираност на обществото за екосистемните услуги, предоставяни от горите. Въпреки че икономическите и обществените условия от време на време са в спор, даването на двете услуги от горите през днешния ден е застрашено от изменението на климата. Настоящото ръководство на горите ще би трябвало да се приспособява към изменението на климата, не с цел да понижи негативните му резултати (като суша, нараснало оттичане на вода, ерозия на почвата…), а вместо това да усили устойчивостта на горите към климатичните промени.

Общата цел на Проекта, в който ЮЗДП Директива за птиците извършва и е сътрудник, е да усъвършенства ръководството на горите в Централна и Източна Европа посредством поощряване на прехода към климатично-интелигентно горско стопанство в интерес на хората и природата.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР