Дейна, креативна и намираща решения. Така описва себе си Зорница

...
Дейна, креативна и намираща решения. Така описва себе си Зорница
Коментари Харесай

Да трансформираш съдби: Жената, която гради мостове между учениците и бизнеса

Дейна, изобретателна и намираща решения. Така разказва себе си Зорница Миткова, която е родом от Плевен, където е приключила и локалната математическа гимназия. Оказва се обаче, че математиката не е нейният път и се записва да учи “Връзки с обществеността ” в СУ “Св. Климент Охридски ”. Тя не съжалява за решението си, даже в противен случай – в тази компетентност тя намира себе си, стартира да работи още от първи курс и след това за нея се отварят доста порти.

През последните 15 години Миткова е минала през разнообразни кариерни позиции – работа в PR организации, малките екрани, вестници, управлявала е също employer branding (бел. ред. – работодателски имидж) и корпоративни връзки в разнообразни компании. За малко Зорница работи и в IT компания, само че по-скоро поради тренда, който постанова обществото, че методът да живееш добре, е да работиш в огромна корпорация.

Позицията, която заема в TimeHeroes – най-голямата платформа за доброволчество в България – я приближава до работата за дела. Там тя схваща цената на това какво е да даваш и да получаваш, когато си доброволец. Към момента Зорница Миткова е ръководещ шеф на програмата “Тийноватор ”, която оказва помощ на възпитаници в 10-и и 11-и клас да открият пристрастеността си и да я трансфорат в печеливш бизнес план, като развива тяхното креативно мислене и деятелност, и ги свързва с ментори бизнесмени.

Преминала съм през огромна кариерна и личностна промяна. Започнах да диря специалността, която в действителност резонира с мен и убеждението ми, че би трябвало да усещаш със сърцето си това, което правиш. Сега работя мечтаната си работа в “Тийноватор ”, а значимостта и тежестта на това, което вършим, е голяма ”, съобщи пред Economic.bg Зорница Миткова.

В самото началото тя заема длъжността PR към “Тийноватор ”, само че се занимава с доста дребна част от връзките. Впоследствие обаче, по лична самодейност, Зорница стартира интензивно да търси финансиране за програмата и сама да усилва отговорностите си, тъй като вижда в “Тийноватор ” ужасно доста капацитет. В програмата Миткова съумява да свърже всички точки от своя кариерен път – контактите, уменията и опита, които е придобила в последните 15 години, и споделя, че е научила разнообразни уроци.

“Смея да настоявам, че съм основен фактор за това програмата да продължи да съществува. През своя 5-годишен професионален път в “Тийноватор ” посях едно малко семенце, което порасна красиво дърво. Сега и аз, и обществото берем неговите плодове ”, акцентира Миткова.
Да загубиш себе си...
В интервала 2018 – 2019 година, когато Зорница Миткова напуща IT компанията, в която работи, се усеща изцяло изгубена, тъй като до тогава е считала, че корпоративната работа е нещото, с което ще се занимава.

Тогава знаех, че идеите са нещо, което ме влече, само че пък заплатите там са ниски и провокациите са напълно разнообразни. В оня интервал се изгубих, само че в най-положителен смисъл, тъй като имах опцията да стартира персонален развой на промяна и се отърсих от всички публичните правила за това кое е вярно, и кое не ”, изясни Миткова.

В оня миг от време тя стартира да се лута – желае да се откаже от PR-а и се записва да учи “Психотерапия ”, с цел да направи внезапен завой в професионален проект. Тогава Миткова се концентрира върху това да разбере в какво в действителност е добра и за първи път да си зададе въпроса какво ѝ се прави.

“Беше ми доста мъчно, изключително във финансов аспект, само че считам, че това са огромни уроци, които водят до позитивна смяна и ти дават нов взор върху живота ”, добави тя.
Предизвикателствата по пътя
Въпреки всички положителни действия, с които се занимава, Зарница Миткова минава и през значително компликации в работата си като ръководещ шеф. По думите ѝ другите трудности по пътя ѝ са свързани с финансирането на “Тийноватор ”, която сама по себе си е доброволческа стратегия и не изкарва пари – учениците влизат в нея гратис, менторите също работят безплатно.

За да се устояваме, имаме потребност от финансирането на разнообразни компании, които посредством учениците влагат безусловно в бъдещето на обществото. Затова е значимо да представяме “Тийноватор ” за задоволително смислена идея, с цел да може фирмите да припознават самодейността за своята PR активност ”, добави Зорница Миткова.

Освен това тя всекидневно се сблъсква с компликации около активността на програмата и нейното годишно действие в границите на 9 месеца – координирането на 600 младежи, намирането на 80 ментори, основаването на 40 клуба.

“Поставяме цели на клубовете, наблюдаваме дали менторите организират програмата по образователен проект, внимаваме за спорове сред учениците вътре в клубовете, по тази причина би трябвало да сме на терен, с цел да ги предотвратяваме. Ние сме фасилитатори на процеса, с цел да може той да е здравословно положителен ”, съобщи тя.
Да се вслушваш в младите...
“Тийноватор ” се трансформира в пресечна точка сред образованието и предприемачеството и неизбежно ежедневната работа на Зорница Миткова е обвързвана с работа с възпитаници, които я учат на доста неща.

Тийнейджърите, с които работим, са сред 16- и 18-годишни и са носители на новия дух. Единият вид е да им обърнем тил и те да вършат каквото пожелаят, а другият е да се обърнем към тях и да забележим от какво имат потребност, с цел да се получи връзката сред поколенията. “Тийноватор ” дава опция за втория вид ”, сподели Миткова.

Тя споделя, че контактът с учениците я зарежда извънредно доста, тъй като са разнообразни, положителни, дружелюбни, мислят бързо, имат доста хрумвания и знаят по какъв начин да вземат решение проблемите си.

“Научих се да се вслушвам в младежите – от какво имат потребност и по какъв начин споделят между тях. Ценното не е да застанеш против един младеж и да мислиш какво можеш да му дадеш, а каква магия се случва при връзката с него ”, добави тя, като приканва всички, които имат вътрешен подтик, да станат ментори и да видят какво е удовлетворението от работата с младежи.

По думите ѝ бъдещото обучение би трябвало да е по-практически ориентирано и да е обвързано с природата. Миткова акцентира, че самите образователни стратегии би трябвало да се реформират и да се изпълнят с повече смисъл по подобен метод, че да се вижда практическото приложение на предмети, като химия, биология, история, геогррафия, а не да се заучава единствено суха доктрина.

Най-голямата покруса е учебното заведение да изкарва празни хора, по тази причина би трябвало да има промяна на всички равнища ”, безапелационна е Зорница Миткова.
Голямата премия
“Осъзнавам, че премията, която получавам в края на всяка “Тийноватор ” година, е, че даже да сме помогнали на 3-ма възпитаници от 600, това е нещо голямо и има смисъл. Реално обаче сме помогнали на стотици младежи да намерят своя път и да се ориентират кариерно ”, безапелационна е Миткова.

Изключително удовлетворяващо е да виждаш лицата на всички хора в програмата, които са жадни за нови познания, за промяна, за отваряне към света ”, добави тя.

За нея е значимо хората да я запомнят с позитивността, директността, честността и приноса ѝ в “Тийноватор ”. Тя се надява, че от ден на ден хора ще се стимулират да работят за доброволчески дела и ще оказват помощ на младите по пътя им в дебрите на живота.

Мотивира ме убеждението, че всичко се случва в точното време и на вярното място ”, заключи Зорница Миткова.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР