Деян Станкович, една от футболните легенди на Балканите, говори ексклузивно

...
Деян Станкович, една от футболните легенди на Балканите, говори ексклузивно
Коментари Харесай

Деян Станкович: Помня Световното първенство в Америка, Стоичков направи чудо

Деян Станкович, една от футболните митове на Балканите, приказва извънредно за предаването " Код Спорт " по RING. Кавалер в Залата на славата на Интер, притежател на требъл през 2010 година. Европейски и международен клубен първенец, както и нееднократен отличник на Италия. Днес " Дракона " е треньор на обичания си " Цървена звезда ". Предлагаме акценти от изявлението:

- Най-славният сезон в историята на Интер е 2009/10. Спечелихте требъл. Кой трофей пристигна най-трудно?

- Требълът е исторически триумф за италианския футбол. Никой различен не го е правил и не виждам по какъв начин ще го направи. Надявам се, един ден отново да е Интер. Всеки един трофей беше изстрадан. Никой няма да се откаже от купата да вземем за пример, в случай че към този момент е стигнал полуфинал или край. За към 15 дни ние спечелихме всичко. Първо купата, след това купата. Тя също пристигна мъчно, по едно време даже я бяхме изгубили, само че три-четири кръга преди края се върнахме на първото място и си осигурихме шампионското шампанско. А по-късно беше финалът на Шампионската лига. За доста от играчите това беше така наречен Last time. Последният късмет, защото ние бяхме тим от опитни играчи на по 30 и повече години. Не имам вяра, че щеше да ни се повтори отново да играем край. Това беше последният ни танц и ние го изиграхме за победа.

- Треньор тогава ви беше Жозе Моуриньо. Какво е специфичното у Специалния?

- Начинът му на връзка с играчите. Начинът, по който може да те убеди какъв брой си скъп и какво можеш да дадеш за тима. Същото се отнася и за метода, по който убеждава цялата група играчи какъв брой са скъпи като тим. Говореше намерено с нас. Имахме поддръжка от него, само че понасяхме и рецензия. Определено знаеше по какъв начин да ни подтиква и да покаже, че се гордее с нас. Имаше по този начин да се каже бутон, с който ни правеше горди и подготвени да дадем всичко. Това единствено Специалния го може.

- Колко от наученото от него употребявате в работата си през днешния ден?

- Трудно е да правиш нещата " copy paste ". Взел съм нещо и от него, и от Манчини, и от Люпко Петрович, Михайлович, от Свен Йоран Ериксон. От всеки, с който съм работил. Взимаш нещо, което ти харесва и го прилагаш по собствен си метод, в своя тим. Не можеш да го препишеш с акуратност. Няма по какъв начин.
 Интер е подготвен на договорка с Барселона за Лаутаро Мартинес
Интер е подготвен на договорка с Барселона за Лаутаро Мартинес

Мемфис Депай или халфът Миралем Пянич може да бъдат включени в евентуалната договорка

- Пет пъти първенец с " Интер ", четири пъти притежател на купата, Шампионска лига, международен клубен първенец. Има ли трофей, който ви липсва изобщо във витрината?

- Отличие от международно състезание. Надявам се, че Сърбия един ден ще има шанса да се бори за трофея. Това ми липсва, само че аз съм реалист и знам, че нямаше по какъв начин нещо сходно да се случи. Можех единствено да бленувам. На клубно равнище завоювах всичко, което можеше да се завоюва. Зад гърба си имам три международни и едно европейско състезание. Може би можеше да се показва и по-добре, само че като цяло съм признателен от своята кариера.

- А помните ли България от 1994 година в Съединени американски щати?

- С Христо Стоичков отпред, който направи знамение ли? Да, гледах международното в Америка. Вашият тим направи исторически резултати. Имахте огромни играчи.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР