Деян Николов: Милиони ми предлагаха за сглобка в СОС!

...
Деян Николов, общински съветник в СОС, Възраждане“ - Илиана Беновска
Коментари Харесай

Деян Николов, общински съветник в СОС, „Възраждане“ - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 10.02.2024 г.

Изборът на Цветан Петров за председател на СОС. Сглобката в СОС.

„Добре дошъл казвам на Деян Николов, общински съветник от „Възраждане“, бивш депутат и кандидат-кмет на София! Веднага започваме с видео как изключихте трима народни представители!“, започна разговора Беновска и пусна запис от изключването на тримата депутати и брифингите на Костадин Костадинов и Николай Дренчев от 9.02.2024 г.

Росица Кирова: Изключва народните представители Александър Иванов Арангелов, Николай Георгиев Дренчев и Иво Георгиев Рупчев заради неспазване на политиката на ПГ и на партията!

Костадин Костадинов: Вчера в СОС още четири човека от групата на „Възраждане“ предпочетоха да изберат, да кажем финансови стимули пред честта и каузата на „Възраждане“!

Николай Дренчев: Аз не съм взел никакви пари! Не познавам нито един човек, който да е взел каквито и да било пари! Моята вина може би основно е в това, че защитих действията на общинските ни съветници, като казах, че те не са направили нищо по-различно от това, което се е случило на много места в страната! Няма как на едно място това да е укоримо, а на друго не!

Костадин Костадинов: В този случай политическата отговорност си я поемаме ние, като парламентарна група, защото сме длъжни да покажем на нашите избиратели, че предателства не се прощават!

Николай Дренчев: Ние не се чувстваме предатели! Ние не можем да бъдем укорени в нито едно действие, което сме направили!

Беновска продължи: „Имахте напрегната седмица, имахте и протест пред КС заради референдума, но за това после. Връщам се към изключването на тримата народни представители, които, както каза Костадинов, бяха изключени по ваше предложение от СОС като съветници на „Възраждане“ и съответно по решение на ваш орган техните ментори и тах изключихте. Защо се стигна до това?“. Деян Николов отговори: „Защото ГЕРБ успяха да си купят СОС! За съжаление има пробив и при нас, явно са успели да ни вкарат „троянски коне“ и успяха да напазаруват и част от нашите общински съветници!“.

Водещата попита наистина ли са давани пани. Събеседникът ѝ отговори, че въпросните общински съветници могат да бъдат купени с пари, с власт или обещания. Той продължи, че няма съмнение, че са се водили задкулисни преговори. Това се е случвало през последните три месеца. Факт е, че четиримата, които са се отцепили, в момента са председатели на две комисии, една от които е по архитектура и градоустройство, която на практика е най-важната. Другата е по околна среда. „Ние не вярваме в политическата наивност! Няма наивници! И г-н Таков, и групите на ИТН, на „Синя София – всички знаят какво се случва!“, категоричен бе той.

Водещата попита кои са съветниците от „Възраждане“, които са подкрепили Петров. Николов ги изброи - Севдалина Петрова, Васил Драганов, Венци Стойчев и Красимир Гълъбов. Те са изключени от групата на „Възраждане“, защото са подкрепили Петров, а преди това са се били разбрали да не го правят, защото би било предателство.

„Какви обяснения ви дадоха за това гласуване и впоследствие за „намърдването“ за шефове на комисии?“, попита водещата. Деян Николов отвърна, че за избора им за шефове на комисии не са дали обяснения, защото това е станало впоследствие и тогава вече не са имали комуникация. В началото на деня „Възраждане“ са искали да издигнат Гълъбов за председател на СОС, но той е помолил да не го правят, защото ще си даде отвод. Тогава Николов го е попитал дали ще гласува за кандидата на ПП и Гълъбов му е отвърнал, че не знае. „След това издигнахме Емил Димитров за председател, който събра нашите три гласа на оставащите съветници. Останалите четирима за гласували за някой, то гласуването е тайно, но вие много добре бяхте направили анализ и аз нямам никакво съмнение кой са подкрепили, а и те след това излязоха и си казаха кой са подкрепили! Имахме информация, че върви пазаруване на общински съветници. Ако при нас успяха да напазаруват четирима, на други места напазаруваха цели групи! БСП, ИТН и „Синя София“ бяха напазарувани от ГЕРБ!“., категоричен бе той.

Деян Николов обясни, че в СОС се прокламира широка коалиция, която да отпуши работата. Гласуван е бил председател. След това е започнало разпределянето на комисиите. Той продължи: „Тогава се оказа, че в тази първоначална сглобка, вътре в нея има още една сглобка. В момента имаме общински съвет, в който имаме сглобка в сглобката. ПП изложиха своите претенции. ГЕРБ се врътнаха и си тръгнаха, след това се върнаха в зала директно с предложение какво да се случи с комисиите и показаха новото мнозинство. Новото мнозинство в СОС е ГЕРБ, БСП, „Синя София, ИТН, групата на предателите, както аз ги наричам, и Карлос Контрера! Ние проведохме 40 или 50 гласувания, в която тази група показа, че те са сформирали новото мнозинство. Много елегантно прецакаха ПП-ДБ, не че ги съжалявам!“.

„Вие сте млад човек в политиката, аз употребявам „софийските потайности“ за случващото се в София. Искам да Ви пусна 30 секунди от Борисов за СОС, което тотално противоречи на това, което твърдите Вие, че ГЕРБ е направил!“, продължи Беновска и пусна запис от брифинг на Бойко Борисов от 9.02.2024 г.

Бойко Борисов: Аз знам, че след 7 избора пълен хаос, подправен избори. хаосът в София е пълен!

Кметът не може да направи мнозинство. Дадох ви пример, ако си спомняте, че аз, когато станах кмет, от 61 общински съветници нямах нито един мой.

Медия: А защо ви дадоха 3 от най-важните комисии?

Бойко Борисов: Не са ни ги дали, ние сме си ги взели! Кой да ми дава, Терзиев ли? Внуците на ДС, които са убили дядо ми!

Беновска продължи: „Голям лъжец?“. Николов отвърна: „Не, не противоречи! Той казва – СОС е хаос, ние си взехме комисиите. Те наистина това направиха, само че го направиха пазарувайки! БСП най-после могат да излязат наяве и да работят с ГЕРБ. За останалите беше сравнително ясно!“. Водещата отвърна, че Корнелия Нинова иска да изключи от партията общинските съветници в СОС. Събеседникът ѝ отвърна, че това би било добро решение, защото предателствата не трябва да се прощават. Това не е решение на централно ниво в БСП, е предателство на ниво София. Той добави: „Бяха извършени доста предателства. Ние можем да носим отговорност само за нашите и го направихме по категоричен начин! Такива процеси се случват, за съжаление, това е част от мръсната игра! Единственото, което можем да направим, е да постъпим достойно, защото смятаме, че това, което се случи от страна на нашите четирима общински съветници, е предателство спрямо нашите избиратели. Те не са ни изпратили, за да влизаме в сглобка нито с ПП, нито с ГЕРБ, нито с някоя от другите групи по такъв начин задкулисно и с договорки за постове! Оферти валяха. Към мен също имаше оферти за милиони! Имаше предложение към мен да стана председател на СОС!“. Водещата попита откъде е дошло това предложение? Николов отвърна: „По леко заобиколни канали стигна до мен предложение!“. На въпроса колко пари са му предлагани, Николов отвърна – по няколко милиона могат да се изкарат за един мандат, според тези хора! Даже влиза в десетките милиони лева. „Аз не вярвам, че точно така могат да се случат нещата!“, добави той.

„Сезирал ли сте прокуратурата?“, попита Беновска. Николов отвърна, че не го е направил, защото предложенията стигат по доста странични канали, на ръба на яснотата подхвърлени неща. Предложението за председателско място обаче е било валидно. „Аз обаче отказах, защото не сме изпратени за това! Ситуацията е много тъжна за София! Оттук нататък ни очакват 4 години корупция! Защото това, което обедини всички тези групи, е това, че те си разделиха пая!“, категоричен бе той.

„Как разбирате това решение номер 2 на СОС, в което е казано, че се избира Цветомир Петров, разбрах, че юридически няма как да се напише за определен срок, не съм сигурна, че това е така?“, попита водещата. Николов отвърна, че наистина юридически няма как да го изберат за определен срок. Това обаче е просто детайл.

„Вие сега как ще ходите на заседанията на СОС?“, попита водещата. Николов отвърна, че е доста неприятно да си в една зала с толкова лицемери и предатели. И няма предвид само предателите от „Възраждане“, а цялата зала. Той продължи: „Нещата са много лицемерни и става въпрос за пари, за нищо друго! Не им вярвам, че искат да направят нещо за София! София ще стане заложник на един кмет от ПП-ДБ, председател формално от ПП-ДБ и мнозинство от ГЕРБ с всички купени присъдружни формации. Ще бъде динамично и най-вероятно София ще страда! Бог да ѝ е на помощ!“.

Решението на КС да отмени референдума на „Възраждане“ за запазване на българския лев.

„Убиха ли „Възражадане“? Взеха ви референдума?“, попита Беновска. Николов отвърна: „Не бих казал! По отношение на референдума тепърва предстои да се борим. Идват много важни европейски избори, където имаме сериозни партньори в цяла Европа. Битката за референдума е по-скоро битка за запазване на българския лев, което означава да не влизаме в еврозоната. Докато не сме в еврозоната, тази битка не е загубена! И ние няма да спрем да я водим. Но е факт, че КС, потъпвайки по такъв начин волята на над 600 000 българи, той реално каза – ние не уважаваме правото на хората да изказват мнение по изключително важни въпроси. Което поставя под съмнение устоите на цялата държава, защото, ако най-високия орган се поддава на политически натиск, ние на практика нямаме държава! Имаме хора, които са готови да предадат и продадат всичко без да им мигне окото. Надявам се това да не продължи дълго, европейските избори са една от тези възможности, които предстоят!“.

Водещата включи слушател по телефона, който се обажда от Торонто.

Илия Илиев: Казвам се Илия Илиев. Предполагам, че съм член на „Възраждане“, изпратих преди месеци бланката за членство и ако не се е загубила по пощата, най-вероятно съм член. Нещо подобно на гражданството на Кирил Петков. Колко време имаме за разговора?

Илиана Беновска: Нямаме никакво време, давайте делово и без манипулации!

Илия Илиев: Имаме група от около 60 човека в Торонто, които са много ангажирани българи и които са възмутени, използвам само меки думи, от ситуацията в България. Последната капка, която преля чашата, е решението на КС за референдума. Ясно е, че нямаме време, но искам да ви кажа, през 2023 , българската група тук е много мобилизирана, тя се мобилизира още повече и започна да събира подписи за референдум. Мога да ви покажа бланките как са носени по 50-100 километра. Хората носеха по 30-40 подписа и пътуваха стотици километри за този референдум. Имаше хора, които казваха, че поддържат еврото, но смятат, че по-важен е принципа за пряка демокрация и се подписаха. Имаше малка група, креслива, от самонаречени демократи, които бяха против референдума и им предложихме да си организират референдум, с който да отменят нашия референдум.

Илиана Беновска: Оставете тази история настрана, това е повода, по който се обаждате, че от Торонто има българска общност силна, макар и малка, която поддържа референдума!

Илия Илиев: Не е малка!

Илиана Беновска: Вие казахте, че е малка!

Илия Илиев: Казах, че е 60 човека. В сравнение с хората, които са политически активни и гласуват, събраните подписи тук са около 20%, което е близко до това, което е в страната.

Илиана Беновска: Добре, това ли беше повода да се обадите, че Торонто подкрепя „Възраждане“ за референдума за лева?

Илия Илиев: В двайсетте секунди това беше повода. Има много повече поводи за обаждане. Тази група има много какво да каже за ситуацията в България. Медиите ни заглушават по всякакъв начин! Аз Ви благодаря за това обаждане!

Илиана Беновска: Тук заглушават и „Възраждане“ в България!

Илия Илиев: Вие ме успокоихте напълно! Само едно послание към г-н Николов. Един от най-хубавите моменти от нашето членство в ЕС, г-н Николов, беше, когато внесохте подписите за референдум! Предишен такъв хубав момент беше, когато гръцките подписи бяха внесени и знаете какво стана там!

Илиана Беновска: Добре, имате добри знания по политика, някой друг път ще ни ги демонстрирате! Благодаря Ви за това участие!

Беновска продължи: „Виждате, г-н Николов, попитах Ви тъжно как ще ходите на тези заседания, Вие ми отговорихте унило, но надежда има!“. Николов отвърна: „Надежда има, ние не сме се отказали! И няма да се откажем! Референдума беше едно от събитията, които страшно много сплотиха всички хора, които участваха. От цял свят получавахме подписи. Дори сме получавали пратки с по един подпис вътре от места като Бразилия, Австралия, Нова Зеландия, Канада. Хората много се раздадоха. Това е нечовешки труд. Няма да ги предадем и да оставим така да бъде заметено всичко! Ако в момента нямаме възможността през КС или чисто формално през НС да защитаваме тази кауза, ние ще го правим по друг път. Аз нямам никакво съмнение, че ще дойде момент, в който ще има справедливост и тогава няма да правим компромис. Както сега не направихме компромис с предателите. За нас тези хора, които отхвърлиха референдума, както в НС, така и в КС, са абсолютно същата порода предатели, като тези, които изхвърлихме вчера и онзи ден! За тях наказанието ще бъде изключително сурово, законно, но сурово!“.

„Благодаря за този разговор и Ви желая кураж! Имаме един много хубав запис от времето, когато кандидатствахте за кмет на София, обикаляхме из София. Надявам се, че ще направим втори и много такива, животът продължава!“, каза Беновска. Така завърши разговорът между Деян Николов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 10-и февруари 2024 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР