Деян Боев: ЖП товарните превози от началото на годината са ...

Деян Боев: ЖП товарните превози от началото на годината са

Деян Боев: ЖП товарните превози от началото на годината са над нивото от 2019 г.

Деян Боев: ЖП товарните транспорти от началото на годината са над равнището от 2019 година Консорциум от български жп и логистични компании може да поеме граничния железопътен надзор по нашите граници, уточни началникът на БДЖ - Товарни транспорти " – ВарнаПрепоръчай (0)  Инвестор.БГ Споделяне
Нивото на железопътните товарни транспорти в България от началото на годината е възобновено, даже вървим нагоре по отношение на предпандемичната 2019 година, а поради войната в Украйна размерите даже се усилват. Това сподели в предаването „ Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Деян Боев , шеф на звено "БДЖ - Товарни транспорти " – Варна.

По думите му главните клиенти на БДЖ „ Товарни превози” са производителите на горива, каолин и цимент.

„ Превозваме каолин за заводите за произвеждане на керамика и теракот в Италия. Заради спрения експорт на каолин от Украйна стартира експорт от България през пристанище Варна. Превозваните горива от нас са единствено за експорт. Изнасяме бензин и дизел за Румъния и Украйна “, уточни той.

Деян Боев посочи, че до момента холдинговата компания БДЖ не е превозвала украинско зърно и слънчоглед. Той изясни, че зърното се внася в България с баржи до Русе и по-късно се транспортира с коли до клиентите, които го изкупуват.

Що се отнася до писмото на Европейската комисия за основаване на консорциум за обслужване на влаковете по граничните преходи, Боев заяви, че в този момент Системата „ Гранични преходи” сега е „ съвсем задръстена “. Той показа, че тази заран в 08.30 часа на общата гранична гара „ Русе Разпределителна” е имало 10 чакащи влака в посока Румъния, някои от които са там от 7-8 дни.

„ Ако се реализира концепцията за основаване на Консорциум от български жп и логистични компании, който да поеме граничния железопътен надзор по нашите граници, то тогава ще е ясно кой ще носи отговорност за това, което се случва по граничните преходи “, разяснява Деян Боев.

Той е на мнение, че би трябвало да се направи обща среща с всички жп превозвачи и още от отправните гари, където се генерира товарът, да се знаят маршрутите и да има поредност на пропускане на влаковете в двете направления, с цел да не стават тапи.

Боев удостовери, че такава процедура към този момент се ползва в други европейски страни.

„ Системата е работеща и може да се направи и тук”, сподели събеседникът и добави, че има логичност пилотните планове да бъдат на двата най-натоварени контролно-пропускателни пункта – Капитан Андреево и Русе.

Попитан дали е допустимо Варна да се трансформира в хъб за реекспорт на украинско зърно и други селскостопански артикули от Украйна Боев сподели, че невъзможни неща няма, само че че сега пристанището не е готово за даване на такива услуги, тъй като няма нужните уреди за приемане и запазване на задоволително количество зърно. Той разясни, че част от клиентите на румънското пристанище Констанца са се насочили към пристанището във Варна и изрази вяра те да бъдат обслужени сполучливо.

Защо не проработи пилотния план на частни вложители на пристанище Варна със зърноразтоварище за жп вагони? Ще остане ли автомобилният превоз съперник на железопътния? Реалистична ли е концепцията за основаване на консорциум сред жп превоза и клъстер „ Зелен превоз “ за възстановяване взаимоотношението сред граничните превозвачи? Как може да се усъвършенства и насърчи използването на жп услугите в България?

Целия диалог вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички посетители на предаването „ Бизнес старт” може да гледате тук.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg