Девня. С народни песни, хора̀ и рибен курбан жителите на

...
Девня. С народни песни, хора̀ и рибен курбан жителите на
Коментари Харесай

Варна: Село Падина отбеляза двоен празник

Девня. С национални песни, хора̀ и рибен курбан жителите на Падина означиха празника на селото и на православния си храм „ Възнесение Господне “, който става на 105 години. По традиция локалните се събраха в двора на Младежкия дом, който се трансформира и в сцена на националното забавление. Това оповестиха от Община Девня .
Сред гостите бяха кметът на Девня Свилен Шитов, заместникът му Донка Йорданова, представители на химическия цех „ Солвей соди “, който влага в реновирането на Младежкия дом и ще ремонтира за своя сметка покрива на читалището, ръководителят на локалния парламент Владимир Ненков и други
Кметът на село Падина Ивелина Йоргакиева посрещна гостите и поздрави всички по случай светлия християнски празник Възнесение Господне. Общинският кмет Свилен Шитов се здрависа с хората, а в своята публична тирада посочи, че Падина е модел на обичайното българско село, в което хората са единни, сплотени и инициативни, за което им благодари.
Кметът пожела на падинци здраве, благополучие и шанс, след което изиска и да завали, защото съгласно поверието дъждът на Спасовден носи благодат. Свилен Шитов благодари и на представителите на „ Солвей соди “ за инвестицията в Младежкия дом, който е главно ремонтиран, с нова дограма и климатици.
Местният енорийски духовник отец Иван благослови рибения курбан. „ Господи, помилуй всички православни християни, които живеят в това село и в България “, помоли се духовникът.
След православния обред дами от селото сервираха курбана по масите, а за положителното въодушевление на всички се погрижиха атрактивните моми и момци от танцова групировка „ Войводи “ – Варна, самодейците от танцов клуб „ Падинска жарава “ – с. Падина, в който играе и кметицата Ивелина Йоргакиева, експертите от орк. „ Орхидеи “ – Варна и националната певица Ангелина Димитрова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР