Девня. Около 400 000 лева е вложила Община Девня в

...
Девня. Около 400 000 лева е вложила Община Девня в
Коментари Харесай

Свилен Шитов, кмет на Девня: Около 2600 куб. м трихлоретан се съхраняват в здравия резервоар в „Полимери“, осигурено е 24-часово видеонаблюдение на обекта

Девня. Около 400 000 лв. е вложила Община Девня в осъществяването на спешния проект по обезопасяване на площадката с тежките фракции в „ Полимери “ и прехвърлянето на рисковия трихлоретан в здравия контейнер, след оповестяването на частичното бедствено състояние поради компрометиране на резервоара, в който се съхраняваше химикалът. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Варна Свилен Шитов, кмет на Община Девня. Той добави, че след това сумата е възобновена от Междуведомствената комисия по бедствия и повреди към Министерски съвет. В рамките на частичното бедствено състояние, което продължи месец, отпадъчният трихлоретан е трансфериран от компрометирания в здрав контейнер, където сега има към 2 600 куб. м трихлоретан.
„ Осъществена бе звукова дебелометрия на резервоара, в който прехвърлихме цялото наличие на трихлоретан. Установи се, че съдът е благонадежден и може да издържи в границите на година-две до утилизация на наличието вътре “, добави кметът на Девня. Изцяло възобновено е оборудването или обваловката към резервоарите, направена е и циментова замазка, като по този метод при възможен теч веществото да не доближи до почвата. Мястото е заградено и има обезпечено непрекъснато видеонаблюдение. Предстои определената компания да извърши утилизация.
„ Договорът към този момент е подписан, финансирането е обезпечено от страната и в доста къси периоди би трябвало да стартира извозването на трихлоретана от територията на „ Полимери “, респективно - на Девня. Процесът не е елементарен и занапред има опасности, с които всеки един, поел ангажимент, би трябвало да се преценява “, уточни кметът Свилен Шитов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР