Девненци ще участват в световен граждански проект за независим контрол

...
Девненци ще участват в световен граждански проект за независим контрол
Коментари Харесай

Девненци ще участват в световен граждански проект за независим контрол на състоянието на въздуха

 Девненци ще вземат участие в международен цивилен план за самостоятелен надзор на положението на въздуха, оповестиха за Varna24.bg от Сдружение " Дишай, Девня ".

От организацията са изпратили писмо до кмета на Девня Свилен Шитов и до шефа на РИОСВ-Варна, което публикуваме без редакторска интервенция. 

                                           

" С сегашното писмо представяме кандитатурата на съдружие “Дишай, Девня " за присъединяване в  Програма за финансиране на цивилен начинания в интерес на локалната общественост от бюджета на Община Девня за 2021 година - за разпределяне на целеви средства в размер на 2100 лева от бюджета на Община Девня.  

Средствата ще бъдат изразходвани за обезпечаване на 6 измервателни станции на въздуха в границите на плана Luftdaten.info и разработване и администриране на уебсайт, посредством който жителите в действително време когато и да е на денонощието ще имат достъп до доклада на тези измервателните станции на въздуха - Luftdaten.info ще генерира непрекъснато обновяваща се карта с данните за ФПЧ за града.

Инсталирането на измервателните станции е неотложно, поради многочислените недоволства на жители от Девня за утежняване положението на въздуха /обгазяване и неприятни миризми/ и против многочислените капиталови оферти на територията на общината, свързани с горене на рискови и неопасни боклуци. Граждани и сдружения възразяват изрично в писма и подписки  срещу тези  капиталови планове на компании, като ги адресират до институции, свързани с запазване на околната среда, здравето и живота на жителите. Инсталирането на тези измервателни станции на въздуха би дало успокоение на жителите, които са извънредно обезпокоени от наклонността на утежняване на качеството на въздуха, който дишат те и децата им.

Гражданите – осиновители на измервателните станции ще имат грижата за инсталиране на станциите на разнообразни места в града, ще обезпечат изработването, администрирането на уеб страницата и популяризирането му измежду популацията на град Девня и близките обитаеми места. Luftdaten.info ще генерира непрекъснато обновяваща се карта с данните за ФПЧ за града ни.

Какво е Luftdaten.info? Преди близо три години жителите на Щутгарт, Германия започват плана Luftdaten.info, с цел да насочат вниманието на всички към хроничните проблеми, свързани със нечистия въздух в техния град и хроничното отвращение на управляващите да вземат устойчиви ограничения за решение на казуса.

Днес планът работи в над 75 страни по света и една от първите от тях е България. Местни групи, състоящи се от дизайнери, разработчици, публицисти и други, се срещат постоянно в лабораториите на Luftdaten.info и техните представители по света. Те създават приложения, които осведомят, оказват позитивно въздействие и поддръжка в обществото и вършат работата на държавни и общински ведомства и организации по-прозрачни.

Luftdaten.Info сложи единствено за няколко седмици тематиката за мръсния въздух, от която управляващите бягаха, измежду най-важните тематики на обществото в Европа. Картите ни през днешния ден са източник за информиране в действително време за замърсяването с рисковите фини прахови частици.

Едни от главните цели на работата на жителите от съдружие “Дишай, Девня " е информиране на обществеността за действителното положение на околната среда и източниците на замърсяване, както и развиване, подкрепяне и осъществяване на цивилен начинания, ориентирани към възстановяване качеството на атмосферния въздух и околната среда.

Уверени сме, Г-н Кмет, че и политиката на Община Девня в региона на екологията и опазването на здравето е действителна, а не на думи грижа за здравето на хората от Девня и близките обитаеми места ", се показва в писмото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР