Девизът на НАТО е много ясен: Ние сме НАТО, един

...
Девизът на НАТО е много ясен: Ние сме НАТО, един
Коментари Харесай

Доц. Шаламанов: България и Румъния да си взаимодействат като Белгия и Нидерландия

Девизът на НАТО е доста явен: „ Ние сме НАТО, един за всички, всички за един “. Това би трябвало да бъде направено на процедура дружно със съседите, дружно с тези съдружници – Франция, Съединени американски щати, Италия, които към този момент са обезпечили техни военнослужещи, които да работят с нашите военни за гарантиране на общата сигурност. Сигурността е обща и в случай че желаеме ние да сме сигурни, би трябвало да се погрижим за нашия принос.


Това съобщи в изявление за БГНЕС доцент доктор Велизар Шаламанов, министър на защитата в служебното държавно управление (6 август – 7 ноември 2014 г.)

Той установи, че през последните месеци е очевидно отстъплението на България от значимите начинания, които се започват и в НАТО, и в Европейския съюз.

„ Трябва да има консолидирана българска визия, която е призната от Съвета по сигурността, от Министерския съвет, разисквана е в Народното събрание, употребява се с поддръжка на българското общество. Това би трябвало да стане в темпове, с цел да може делегацията, която ще ни съставлява във Вилнюс на срещата на НАТО, да има позиция по всички съществени въпроси - въпросите на предната защита, помощта за Украйна, развиване на новите технологии, въпроси свързани с военната подвижност в района “, съобщи доцент Шаламанов.

Бившият ни боен министър акцентира смисъла на съдействието с нашите съседи.

„ България би трябвало да се впише в съдействието с Турция и Румъния с начинания, които в действителност балансират присъединяване ни с присъединяване на другите ни съседи “, уточни той.

Според него е извънредно значимо да се задейства оптимално Центърът за морски суверенитет.

„ Трябва да следваме опита на Белгия и Нидерландия на едно доста тясно взаимоотношение на Военноморските сили и на още по-тясно взаимоотношение на Военновъздушни сили, взаимни сухопътни формирования “, сподели доцент Шаламанов и добави: „ Румъния поддържа доста България да семейства едно командване за Югоизточна Европа на Силите за специфични интервенция “.

Той счита, че можем да си взаимодействаме с Букурещ и по линия на битката с съветската агитация. „ Виждаме, че даже в това отношение Румъния взима решителни ограничения, даже за замразяването на културния център на Русия в Букурещ “, съобщи някогашният ни боен министър.

Той оцени като вярна поръчката на новоназначения министър Тодор Тагарев за оказване на военната помощ на Украйна. „ Това би трябвало да стане в границите на към този момент взетото решение от Народното събрание, само че и в границите на това, което се дискутира и взема решение в НАТО. Другото значимо нещо е ускореното превъоръжаване на българската войска и изтеглянето на програмата от Народното събрание за тя да бъде синхронизирана с уроците от войната на Русия в Украйна и решенията, които предстоят във Вилнюс “, сподели доцент Шаламанов.

Той прикани очевидните дефицити в нашата защита да бъдат обезщетени с инструментите на НАТО. „ Това са многонационални сили, които да подсигуряват сигурността и суверенитета на България досега, в който превъоръжаването ще даде резултати “, посочи доцент Шаламанов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР