Девинското село Триград събра хора от близо и далеч с

...
Девинското село Триград събра хора от близо и далеч с
Коментари Харесай

Триград отново заплени с Орфически мистерии

Девинското село Триград събра хора от близо и надалеч с магнетичните " Орфически мистерии " и празника на селото. Честването е отдадено на легендата за Орфей, който влиза в пещерата " Дяволското гърло ", с цел да откри своята обичана Евридика. На този ден се събират и локалните родове.

Туристи и поданици на селото се включиха през уикенда в дълго шествие от „ Къщата на мечките “, на километър от селото. Водени от каба гайди и трибагреник, присъстващите стигнаха до площада на туристическото село, където музиканти, танцьори от разнообразни краища на страната и кукери сътвориха неповторима атмосфера дружно с ритмите на родопски и македонски сформира.

„ Радостно е, че всички, които харесват този прекрасен край и са загрижени за Триград, сте се събрали тук, с цел да се срещнете със свои другари, познати и родственици и дружно да вдъхнем кураж на тези от тях, които макар компликациите, пред които са изправени всекидневно, са останали да живеят и да се трудят тук. В празник като днешния, който е събрал толкоз доста хора от разнообразни краища на Родината ни и от всички генерации, ми дава огромна убеденост освен че ще успеем да съхраним родовата си памет, само че и че ще успеем да предадем на идните генерации локалните обичаи и традиции, българските добродетели и дружно, с мъдрост, ще решаваме проблемите на селото и родния ни край в името на едно по-добро бъдеще “, сподели на откриването кметът на община Девин Красимир Даскалов.

По традиция локалните пресъздадоха стародавния си бит „ Напяване на китки в среде лято “, в който девойки в родопски носии раздаваха цветя, а самодейците изпълняваха родопски песни като предсказание за бъдещи събития - сватба, рожба, годеж, гурбетчийство.

Последваха осъществявания на отбор „ Багри “, гайдарския състав от Девин, кукери от Широка лъка, група „ Унисон “, Румен Родопски, Савка Сариева, Росица Пейчева, Хамид Имамски. Беше излъчен и филм навън за легендата за Орфей и Евридика, след което публиката стана част от огнено шоу.

Оригиналните Орфически мистерии се организираха от 2003 година дружно с празника на селото. Няколко години те изумяваха туристите с демонстрации на езически ритуали и обреди от разнообразни столетия. Най-шокиращото бе пресъздаването на жертвоприношение и белязане с кръв от жертвеното животно по челата на присъстващите. През годините нестинари, обред по прогонване на Дявола, кукери и шествия към пещерата " Дяволското гърло " привличаха хиляди туристи. Шокиращите езически демонстрации бяха спрени и локалните заложиха на веселието и атракциите свързани с легендите. Селото е цялостно с туристи цяло лято, то бележи растеж на визити след хитовия сериал " Дяволското гърло ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР