Девическа хорова формация Евмолпея“ ще участва в тържествената културна програма,

...
Девическа хорова формация Евмолпея“ ще участва в тържествената културна програма,
Коментари Харесай

Хор „Евмолпея“ с три концерта в Сърбия


Девическа хорова групировка „ Евмолпея “ ще взе участие в тържествената културна стратегия, отдадена на 300-години от рождението на Паисий Хилендарски, включена в листата на бележити годишнини по линия на ЮНЕСКО в Сремски Карловци и на „ Българиада във Войводина “ – Нови Сад

Девическа хорова групировка „ Евмолпея “ при ЦПЛР – ОДК – Община Пловдив с диригент доктор Алия Хансе, клавирен акомпанимент Йорданка Иванова и арт – управител Ганка Янкова е поканена в тържествата в Сремски Карловци, отдадена от 300-годишнината от рождението на отец Паисий Хилендарски, включени в листата на бележити годишнини по линия на ЮНЕСКО. Персонална е поканата към тях и за следващ път да осъществят празника на етническите българи в Сърбия, който ще се организира през уикенда тази седмица в Нови Сад. Тези две събития са проведени от Дружество за български език, литература и просвета Нови Сад, Националния съвет на българите в Сърбия и Българското посолство в Белград.

Тази година по заслужен метод Българската страна и Православната черква празнуват 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „ История славянобългарска “ и 60 години от канонизирането му за светец. Пръв будител и просветник – той пръв е обединил българската история, пръв е нарекъл писмеността българска и е извел на изключително място св. св. Кирил и Методий, пръв е обрисувал в цялост културното пространство на българина на картата на Балканите, пръв е прозрял капацитета на българското и извадил българската история от ситуацията на нищожество.

Хор „ Евмолпея “ ще се показа на няколко подиуми с три разнообразни концертни стратегии и със особено квалифициран репертоар. На 28 октомври в Сремски Карловци в най-старата гимназия на Балканите издигната от Мария Терезия ще се организира двуезичен урок „ Преподобният Паисий “ с присъединяване на професори от Сърбия и България, отдаден на живота, активността му като нравствен будител, просветник, историк и публицист, за срещата му с Йован Райъч, бащата на сръбската история.

На 29 октомври ще е вторият концерт на обичайна „ Българиада във Войводина “, където се събират нашенци от всички краища на западната ни съседка – да се видят, да споделят проблемите, да си попеят български песни, да устояват позициите си, да не губят идентичността си. В околните 15 години обичан посетител, помощник за запазване на българщината и другар на тези самобитни „ български събори “, е хор „ Евмолпея “. Вече 8-ма Българиада те показват младия български дух, хубост и гений пред нашите сънародници зад граница. Тази година пловдивските девойки са подготвили за своите другари, живеещи в Сърбия, напълно българска стратегия с акцент върху фолклорните обработки. Евмолпеите са подготвили прочувствени изненади за своите домакини посредством танци, мизансцен и атрактивно поднасяне на своите песни.

През годините до в този момент девойките са взели участие в българиади в средището на българите в централна Сърбия – Иваново, Бело тресавище, Нови Сад. Сега още веднъж се насочат към административния център на Войводина – вторият по величина град на Сърбия – Нови Сад, където имат доста почитатели и измежду сръбската аудитория. За това са подготвили своя песенен поклон към тях. На път за Западна Европа „ Посланиците на благосклонност “, каквито са Евмолпеите, постоянно са организирали концерти в Сърбия – Ниш, Белград, Нови Сад, Кула, Сремски Карловци, Зренянин, Иваново, Бело тресавище, Панчево и имат записани в биографията си голям брой независими концерти в Сърбия. Неведнъж на техните концерти са участвали дипломатите от Българското посолство, отпред с българския дипломат. И този път „ Евмолпея “ има за цел да стопли сърцата на нашите сънародници, да ги зарадва, да им вдъхни убеденост, че там, където има един българин, има и България. Защото „ златните мартенички “ на България, както назова евмолпеите ръководителят на сдружението за българския език, литература и просвета – господин Жарко Евтимов, държат неугасващия пламък на будителството.

На 30 октомври ще бъде третият концерт на хор „ Евмолпея “ във Владичанския двор на Войводина – митрополитската катедрала на Сремски Карловци „ Св. Николай “. Точно тук, тъй като през месец май 1761 година Паисий Хилендарски, преминавайки пешком 821 км. от Атон, бива признат от Карловачкия митрополит Павел Ненадович, назначен от Мария Терезия, където Паисий посещава няколко от 35-те фрушногорски манастира, чете историята на Цезар Бароний и Мавро Орбини, взима материали от „ Стематография “ на Христофер Жефарович – книгата може да се преглежда като апотеоз на сръбската концепция за обединяване на Балканите, където българите са включени наедно със сърбите. Той, подбуден, идната 1762 година е приключил първата новобългарска творба „ История славянобългарска “.

На концертите ще участват дипломатите от Българското посолство в Белград, отпред с посланика Петър Дойков.

Акцентът от това посещение ще е запознаване на необятната общност и най-много подрастващите с незнайни обстоятелства и събития за личността на Паисий Хилендарски, свързани с историята на България и Сърбия, популяризирането на живота и активността му. Подготовката на това честване се поддържа от Министерство на външните работи, Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и Националната организация за българите в чужбина. Това пътешестване сплотява напъните на Посолството ни в Белград, голям брой държавни институции и цивилен организации в Сърбия и младите реализатори от Хор „ Евмолпея “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР