Девическа хорова формация Евмолпея“ при ЦПЛР-ОДК – Пловдив, ще почетат

...
Девическа хорова формация Евмолпея“ при ЦПЛР-ОДК – Пловдив, ще почетат
Коментари Харесай

Хор „Евмолпея“ с Великденски концерт


Девическа хорова групировка „ Евмолпея “ при ЦПЛР-ОДК – Пловдив, ще почетат Светлостта на най-големия християнски празник със независим Великденски концертq включен в програмата на Община Пловдив.

Концертът е проведен от Дирекция „ Социална политика “ – Община Пловдив и Съвет по туризъм. Той ще се състои на 18.04.2023 година (вторник) от 19.00 часа в храм „ Св. Възнесение Господне “ – Униатска църква, Католическа черква от източен обряд, ул. „ Кръстьо Пастухов “ № 22.

В празничните дни певиците от хор „ Евмолпея “ още веднъж ще внесат с осъществяванията си пролет, вяра, наслада и естетика. Публиката ще чуе определени песни обичани и от знакови осъществявания интерпретирани от младите гении.

Ще чуят и посланията на надарените деца за любов, религия, мир и светлина. За следващ път гласовете на прелестните пловдивски девойки, тъкмо в дните на Светлата седмица, каквото е заглавието на Великденския плакат ще прозвучат в храмовата конюнктура измежду красивите стъклописи направени в гр. Бордо – Франция с изображенията на двама от най-известните български Светци – Св. Иван Рилски и Св. Климент Охридски.

Топлината на гласовете им, съчетана с възторжената конюнктура и ловко подбрания репертоар ще основат същинско събитие за пловдивчани, което ще се трансформира в прочувствена режисура с празничен привкус. Великолепните тълкования и професионализма на младата диригентка на хора доктор Алия Хансе ще привлекат фенове на хоровото пеене.

Упоритата работа на хористките, на креативното управление в лицето на диригента доктор Алия Хансе, пианиста Йорданка Иванова и артмениджърът Ганка Янкова, доведоха до един сполучлив 17 – годишен креативен сезон и реализирането на 17 концертни изяви в града, страната и чужбина. Между най-запомнящи бяха представянията за: 70 години от основаването на Държавен списък – Пловдив, 137 години от Съединението на България и празник на гр. Чирпан, концертите в Сремски Карловци и Нови Сад във връзка 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, включено в листата на бележити годишнини по линия на Юнеско и в юбилейната XХ–та юбилейна „ Българиада във Войводина 2022 “, коледен концерт в Епископската базилика на Филипопол, концерт по случай от оповестения от Организация на обединените нации Световен ден на многоезичието, проведен от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

Програмата включва творби от разнообразни стилове и столетия от Джовани Гастолди, Алдонис, Калнинс, Камий, Сен-Санс през Владимир Синенко, Рада Славинска и други. Тя е част от творбите, с които хор „ Евмолпея “ ще се показа на няколко идни интернационалните участия.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР