Деветнайсетте най-големи интернет платформи и търсачки, работещи в Европа, вече

...
Деветнайсетте най-големи интернет платформи и търсачки, работещи в Европа, вече
Коментари Харесай

Нови правила за интернет гигантите: Спират рекламите, насочени към деца

Деветнайсетте най-големи интернет платформи и търсачки, работещи в Европа, към този момент ще би трябвало да съблюдават по-строги европейски правила, защото влиза в действие Законът за цифровите услуги. Новото законодателство има за цел да отбрани по-добре потребителите от цифрови злоупотреби като дезинформация и логаритми на обществените медии, съобщи организация Фландърс Нюз.

 

Какви промени ще виждат потребителите?

 

Най-видимата смяна ще бъдат времевите линии, показвани в уеб страниците на обществените медии като " Facebook ", " Снапчат ", " Инстаграм " и " ТикТок ". Публикациите, фотосите, видеоклиповете или другото наличие в тези времеви линии се демонстрират въз основа на потребителски профил, основан от логаритми или изкуствен интелект - благодарение на данни, търсения или ползи на потребителя. Тези времеви линии няма да изчезнат, само че потребителите към този момент би трябвало да могат да изключат логаритъма. Европейски Съюз вкарва това предписание, защото логаритъмът кара потребителите на обществените медии да попаднат в информативен балон, където съществуващите им убеждения и ползи просто им се предават назад.

 

Хронологичен обзор

 

Ако логаритъмът бъде изключен, времевата линия ще съставлява просто последователен обзор на потребителите или страниците, които някой следва. Освен това потребителите на " Facebook " и " Инстаграм " ще виждат резултати от търсенето единствено въз основа на думите, които са въвели, а не на историята на търсенето си. В " ТикТок " на потребителите ще се демонстрира селекция от известни видеоклипове въз основа на тяхното местонахождение, а не на навиците им за гледане.

 

Персонализираната реклама, ориентирана към възрастни, също ще бъде лимитирана. Например на фирмите към този момент няма да бъде разрешено да употребяват данни като вяра, политическа принадлежност или полова ориентировка, с цел да оферират реклами. По-специално малолетните лица към този момент не би трябвало да виждат персонализирани реклами въз основа на данни, които интернет фирмите са събрали за тях.

 

Реч на омразата

 

Трябва да се улесни и докладването на известия, изображения или мнения, които нарушават разпоредбите. Това включва тирада на омразата или тормоз, както и изявления, подтикващи към самоубийство или самонараняване, дезинформация или машинация. Интернет фирмите също по този начин би трябвало да бъдат по-прозрачни във връзка с метода, по който модерират своите платформи. Ако дадена обява бъде отстранена, компанията би трябвало да каже на потребителя за какво тъкмо е била отстранена.

 

Законодателството визира и интернет магазини като " Заландо ", " Амазон " и " Алибаба ". Те ще би трябвало да следят по-добре уеб страниците си, с цел да подсигуряват, че в платформите им не се продават противозаконни подправени артикули, и да улеснят докладването на тези артикули.

 

През ноември 2022 година " Туитър ", в този момент ребрандиран като " Екс ", затвори офисите си в Брюксел в символ на митинг против Закона за цифровите услуги. Този ход породи опасения по отношение на способността на компанията да съблюдава новите строги насоки на Европейски Съюз.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР